Priset delas ut årligen av LO:s ungdomsförbund för att uppmärksamma personer eller grupper som, genom fackligt arbete och engagemang, utmärkt sig under det gånga året. Av de sammanlagt 31 nominerade för ”Årets fackliga hjältedåd” 2015, återstår nu endast fyra. Sandra Danielsson, ordförande i Blekinges ungdomskommitté, ser finalplatsen som en fin belöning.

– Vi har ju organiserat så att viktig facklig information gått ut till alla nior i västra Blekinge. Det handlar om arbetsvillkor, vikten av anställningsbevis och att man inte ska jobba svart. Sådana saker.

Att just ungdomskommittén i västra Blekinge lyckats knipa en av finalplatserna, tror Sandra Danielsson delvis beror på att just deras fackliga arbete är unikt.

– Så vitt jag vet är vi de enda i Sverige som faktiskt har organiserat för årskurs nio. Vi har både gjort ett eget material och äskat pengar för projektet. Så har vi sett fina resultat, allt material har gått ut, och verkar ha landat bland ungdomarna.

Nu återstår alltså fyra finalister. Elin Kramer, från Handels nomineras för sin insats som ny klubbordförande. ”Aiden & Erik, Gribble & Jansson” från Byggnads nomineras för deras arbete med att utrusta elever på Byggprogrammet med kängor och vinterkläder under elevernas praktik. Ungdomskommittén IF Metall från Blekinge nomineras för sitt fackliga engagemang för Blekinges gymnasieskolor.

Vinnaren koras under LO Ungdomsforum den 19 november.