LÄS OCKSÅ: Goda skäl att äta baljväxter

 

Det här behövs: 

• 9 dl kokta kikärtor (motsvarar 3 dl torkade eller 2 burkar färdigkokta à 400 g)
• kokvatten/burklag
• 1 ½ dl tahini
• 2 citroner, saften
• 3 vitlöksklyftor
• 1 ½ tsk mald spis­kummin
• 1 knapp tsk salt
• god olivolja
• hackad bladpersilja 

Så gör du: 

1. Blötlägg kikärtorna över natten eller dagen, minst 6 timmar, i 2–3 liter vatten. Byt vatten, koka upp och låt småputtra tills kikärtorna enkelt kan mosas med gaffel. Det tar cirka 90 minuter. Häll av kokvattnet, men spara 5 dl att späda hummusen med. Använder du burkkikärt­or sparar du spadet i stället. 

2. Blanda tahini, kikärtor, citronsaft, mosad vitlök, spiskummin och salt. Mixa och späd sedan med kokvatten eller spad i omgångar. Börja med ett
par deciliter, men ta sedan mindre och mindre till önskad konsistens. Hummusen sätter sig allteftersom. Det man vill åt i det här läget är en rätt slirig konsistens – mer lik filmjölk än turkisk yoghurt. Vid servering, ringla över lite olja och strö över persilja.

 

Fotnot: Receptet kommer från boken ”Bönor, ärtor och linser” (Natur och kultur) av Jenny Damberg.