LÄS OCKSÅ: Goda skäl att äta baljväxter

 

Det här behövs: 

• 1 liter pumpa/butternut squash i grova bitar
• 150 g haricots verts
• 2 gula lökar
• 6–8 dadlar, urkärnade
• 4 vitlöksklyftor
• 2 msk finhackad inlagd citron
• 2 burkar kikärtor, à 400 g
• 1–2 msk harissa
• 400 g krossade tomater
• 2 tsk spiskummin
• ½ tsk kanel
• ½ g saffran
• 1 citron, saften
• 1 kruka mynta
• 1 näve hackad persilja
• olivolja
• salt och nymald svartpeppar 

Så gör du: 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär pumpan i grova bitar, olja, salta och kör in
i ugnen 30 minuter på en plåt eller i en form. 

2. Skär haricots vertsen i tumlånga bitar och förväll dem snabbt i lättsaltat vatten. Hacka gul lök och dadlar fint och vitlök samt inlagd citron mycket fint. Stek i olja i en stor gryta eller traktörpanna. Först den gula löken, därefter avrunna kikärtor, dadlar, vitlök, citron och harissa. 

3. Häll i krossade tomater, bönor och torra kryddor. Låt småputtra 10–15 minuter. Ta ut pumpan ur ugnen och rör försiktigt ner den i pannan. Låt stå 5–10 minuter så att smakerna sätter sig. Smaka av, pressa över citronsaft och strö över mynta och persilja. 

TIPS! Servera gärna med couscous och smulad fetaost, eller till lamm.

 

Fotnot: Receptet kommer från boken ”Bönor, ärtor och linser” (Natur och kultur) av Jenny Damberg.