– Det har varit som att springa i ett hamsterhjul och aldrig komma fram, säger Domina Stjerneklev som anställdes i början av 2014.

Tar hon alla betyg är hon klar undersköterska i maj nästa år och får en fast tjänst på Åbrinken, ett särskilt boende i Lagan.

– Om jag vetat hur lång tid det skulle ta, då kanske jag hade tagit ett lån och studerat på heltid, säger Domina Stjerneklev.

 

LÄS OCKSÅ: Storsatsning gav få ungdomsjobb

 

Hon har haft en yrkesintroduktionsanställning enligt BAL (se faktaruta).

Efter ett år tog anställningen slut. Då gjorde Ljungby upp med Kommunal. De som klarar sina poäng får förlängt med sex månader i taget med samma villkor.

Domina Stjerneklev tycker att det varit bättre med 50 procent studier och 50 arbete. Högre takt gör det lättare att plugga. Det skulle också ett tydligt slutdatum gjort. 

Även Mikael Johansson, kvalitetsstrateg i Ljungby kommun, är kritisk mot att avtal­et bara löper på ett år:

– Man blir inte färdig undersköterska på ett år.

I våras hade Ljungby 20 nya BAL-tjänster, men bara 16 platser fylldes. Målet är att även de ska bli färdiga undersköterskor. Mikael Johansson undersöker om traineejobb är ett alternativ:

– Det skulle öka takten, det är 50 procent studier och 50 procent arbete.

Samtidigt konstaterar han att det också handlar om tolv månader och att det krävs minst ett och ett halvt år för att bli undersköterska. Enligt Kommunals ombudsman Maria Hansson var tanken med BAL att ge unga en chans att prova på vårdjobb, inte utbilda undersköterskor. Men nu är hon öppen för att förändra avtalet:

– Ett år är för kort även om du läser 50 procent. Jag är inne på att det behöver förlängas till två år.

Domina Stjerneklev har med jobbet i äldreomsorgen känt att hon hittat rätt.

– Det är skönt att hitta ett yrke där man trivs, det gör livet lättare.

Yrkesintroduktion

Vänder sig till ungdomar 15-24 år. 
Arbetsgivarna får ersättning motsvarande arbetsgivaravgiften plus ersättning för handledning. 
Den anställde får 75 procent av lägstalön. På Kommunals område innebär det från 1 april i år 13 560 kronor på BAL (Överenskommelse om Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning) och 15 090 kronor på BUI (Bestämmelser för arbetstagare i utbildnings- och introduktionsanställning).
Regeringen och alliansen har gjort upp om att det ska utredas i fall arbetsgivare utan kollektivavtal kan ta emot yrkesintroduktionsanställda som en del av flyktinguppgörelsen.