Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett av alla ämnen kroppen behöver för att må bra. 

Kroppen kan bilda D-vitamin på egen hand när vi vistas i solen. Om vi är mycket i solen på sommaren bildar kroppen förråd av vitaminet som räcker en bit in i den mörka, kalla årstiden.

Vi kan också få i oss D-vitamin genom viss mat.

 

Vad gör D-vitamin i kroppen?

D-vitamin behövs för att skelettet ska bli hårt och starkt. Brist på vitaminet ger mjukt och deform­erat skelett hos barn, och skört skelett hos vuxna.

Det är troligt att D-vitaminet gör mer än så. Studier visar samband mellan för lite D-vitamin och många olika tillstånd, till exempel infektionskänslighet, trötthet, depression och flera cancerformer. Här är forskarna inte överens om hur väl bevisade sambanden är.

 

Hur vet man om man behöver mer D-vitamin?

En läkare kan ta ett blodprov som visar om du har D-vitaminbrist. Verklig brist är ovanlig. 

Vanligare är ”insufficens”, alltså lite för låga nivåer. Tyvärr finns det ingen enighet om vad som är för lågt och vad som är precis lagom. Vissa läkare tycker att nivån ska ligga över 50 nmol/l, andra tycker att nivån ska vara över 75. 

Läkaren kan skriva ut D-vitaminer vid behov. Det finns inga officiella riktlinjer om när de ska göra det, så olika läkare fattar olika beslut.

Att ha för höga nivåer är inte heller bra, men det finns olika åsikter om vad som är för högt också.

 

Hur får jag tillräckligt?

Ät mycket D-vitaminrik mat, framför allt fisk och vild svamp. Det går inte att få i sig för mycket
D-vitamin genom mat.

Sola lite varje dag under sommarhalvåret. Max 15 minuter om dagen om du har ljus hy, sen slutar kroppen bilda D-vitamin medan risken för hudcancer ökar.

Överväg kosttillskott om du tror att du får för lite genom sol och mat.

 

Är det bra att ta kosttillskott med D-vitamin?

Här är experterna inte heller ense. En del tycker att de flesta som bor i Sverige bör ta extra D-vitamin på vintern. 

Andra anser att man ska vara väldigt försiktig: Risken finns att man om några år upptäcker någon biverkning man inte känner till i dag. 

Vissa grupper har större skäl än andra att ta kosttillskott, till exempel:

Små barn, mörkhyade, personer som ofta är inomhus eller bär heltäckande kläder, kvinnor som ammar, äldre 75+, vegetarianer och personer med vissa sjukdomar.