Matglad är en kokboksapp som enkelt guidar genom matlagningen steg för steg. En målgrupp är funktionsnedsatta, som tack vare tekniken kan bli mer självständiga i köket.

I går stod det klart att Matglad vann Sveapriset, som belönar den bästa innovationsidén inom e-hälsa. Priset delades ut under Kvalitetsmässans invigningsgala i Göteborg.

Birgitta Toll är kostpedagog i Borås stad och den som kom på idén till Matglad. Hon och samarbetspartnern Margareta Frost från Hushållningssällskapet Väst tog emot priset.

– Det var fantastiskt, vi skrek av glädje. Jag hade inte förväntat mig att vinna, säger Birgitta Toll.

Förutom äran och en glasskulptur får vinnarna också ett utvecklingsbidrag på 500 000 kronor. Pengarna ska gå till att utveckla Matglad, genom att skapa en e-baserad utbildning och handledning.

– Det blir olika teman, som livsmedelsval och matkunskap. Kunskapen är generellt ganska låg hos personalen som ska stötta brukarna, säger Birgitta Toll.

Arbetet med e-utbildningen startar på allvar efter nyår. På Kvalitetsmässan 2017 ska resultatet presenteras. Målgruppen är inte bara personal i Borås och Alingsås, där idén först testats, utan alla landets 290 kommuner.

Projektet har redan presenterats på många håll, med stort intresse.

En av alla som gratulerat Birgitta Toll till vinsten i dag är kommunalaren Tarja Metsävainio. Hon är habiliteringspersonal i Borås och en av Matglads testpiloter.

– Jättekul att de vann, det kände jag på mig. Vi i verksamheten har varit med från början och påverkat appen, så visst känns det som att vi har en liten del i det här, säger hon.

Tarja tycker att det är bra att prispengarna gör det möjligt för fler att lära sig använda appen.

– Matglad är ett jättebra hjälpmedel, det är bra att kunskapen sprids. Användningsområdet är stort, den fungerar i äldreomsorg, skola och för funktionshindrade, säger hon.

Det är inte första gången som Matglad prisas. I maj var appen en av vinnarna i Post- och telestyrelsens innovationstävling.

Sveapriset

Sveapriset instiftades av Kvalitetsmässan 2007 tillsammans med Socialdepartementet. Syftet är att stimulera it-innovationer i vården.

I år skickades 41 bidrag till Sveapriset.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, Vinnova och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbund, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet och Vårdföretagarna. 

Juryns motivering

”Genom appen hjälps människor med intellektuella funktionshinder att själva ta ansvar för sin matlagning, något som stärker självkänslan och även ger motorisk övning. Projektet fokuserar på en viktig och stor målgrupp, har stor skalbarhet och kan med fördel överföras till många andra grupper i samhället. Vidare visar projektet att innovativt tänkande inte enbart handlar om att utveckla nya saker, utan lika mycket om att paketera alldagliga göranden och processer på ett smart och ändamålsenligt sätt.”