Det här framgår av nya direktiv till utredningen, som Dagens Nyheter tagit del av.

– Utredningen får en mer blocköverskridande karaktär, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Nyheter.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna har sen tidigare rösta igenom ett så kallat tillkännagivande i riksdagen, där man just uppmanar regeringen att inte föreslå några förändringar vad gäller LOV på landstingssidan.

De nya direktiven är förankrade hos Vänsterpartiet, som varit mycket kritiska mot LOV över huvud taget. Det bekräftar partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson för Kommunalarbetaren.

– Det är ingen juridisk fråga, utan mer en politisk fråga. Så det behöver inte finnas med i en sån här utredning. Men vi behöver fundera på, hur vi ska få igenom i riksdagen att ta bort tvångs-LOV, säger hon.

Den förra regeringen var ett tag inne på att införa en tvingande LOV i kommunerna, men det förslaget har avförts från dagordningen efter regeringsskiftet.

I tilläggsdirektiven som regeringen fattar beslut om på torsdag den här veckan (den 5 november) ingår flera nya punkter, enligt DN. Bland annat ska utredaren Ilmar Reepalu (S) titta på frågor om insyn och öppenhet i privata välfärdsföretag.

Vi har sökt civilminister Ardalan Shekarabi men han hade inte möjlighet att svara på Kommunalarbetarens frågor på tisdagen.