Konkurrensverket har lämnat ett remissvar på utredningen om krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandling, som KA har skrivit om tidigare (läs bland annat här). Myndigheten slår bland annat fast att det inte finns något hinder mot att ställa arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar.

– Det är rimligt att säkerställa att de som gör affärer med kommuner, landsting och staten använder sig av schyssta villkor, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket ifrågasätter däremot utredningens bedömning att det är tillåtet att ställa högre krav på svenska entreprenörer än på utländska som använder utstationerad arbetskraft. Myndigheten säger också nej till förslaget om att den anlitade entreprenören ska ansvara för att alla underleverantörer följer de arbetsrättsliga villkoren. Det blir för krångligt att följa upp, enligt Konkurrensverket.