Måste jag utsättas för den äldres homofobi?
Jag jobbar i hemtjänsten och besöker regelbundet en äldre man, som har många fysiska besvär. Mitt problem är att han överöser mig med, i mitt tycke, oerhört fördomsfulla och kränkande åsikter om homosexuella människor.
Om han visste att jag har just den läggningen skulle han nog explodera och genast kräva att få byta ut mig. Min undran är om jag har skyldighet att tvingas lyssna på dessa kränkande tillmälen. Kan jag hävda min rätt att slippa besöka denne gamle man? Han vräker också ur sig vad han tycker om flyktingar och ”negrer.” Han är inte dement, märk väl.
Tyvärr har jag inte alls vågat vara öppen med min läggning och nu gruvar jag mig fruktansvärt för att bli utsatt för frågor från enhetschef-en om jag skulle be om förflyttning. Nog är väl min sexuella läggning min privatsak?
/Ångestdrabbad i hemtjänsten
SVAR: Den äldre mannen känner inte till din sexuella läggning och jag förstår det som att du inte heller uppfattar att de kränkande åsikterna är riktade direkt mot dig. Däremot upplever du, fullt förståeligt, arbetsmiljön som mycket påfrestande när du måste lyssna på fördomar mot och kränkande åsikter om människor.
Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren en skyldighet att se till att arbetsförhållandena anpassas till männi-skors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende. Arbetsmiljöverket föreskriver att arbetsgivaren omedelbart eller så snart det är praktiskt möjligt ska genomföra de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Arbetsgivaren ska också vidta de åtgärder som i övrigt behövs för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö. Till arbetsmiljön räknas även sociala kontakter på arbetsplatsen in.
I en annan av Arbetsmiljöverkets föreskrifter sägs att relationerna till andra människor kan upplevas särskilt påfrestande inom vissa arbetsområden, till exempel vård- och servicesektorn, med krav från vårdtagare eller kunder. Enligt föreskriften är det viktigt att dessa förhållanden diskuteras på arbetsplatsen och att den enskilde ges ett sådant stöd att situationen underlättas så långt det går.
Jag föreslår att du kontaktar ditt skyddsombud eller annan lokal facklig företrädare och att ni tillsammans träffar din arbetsgivare. Vid mötet kan du lägga fram det du utsätts för som ett arbetsmiljöproblem och att du vill ha förflyttning eftersom du far psykiskt illa av att höra allt som den äldre mannen vräker ur sig.
Annett Olofsson,
jurist på LO-TCO Rättsskydd, expert på lagar, avtal och rättshjälp
Illustration: Kristin Lidström