Här tränar de för att hantera ebola
Undersköterskan Jenny Wallentin sprejas med etanol och en kollega tar varsamt av Jennys skyddskläder.
På en infektionsklinik på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge övar man för det värsta: ett bekräftat ebolafall.

Jenny Wallentin.
Ungefär en gång om året gör man en så kallad högriskövning på Karolinska i Huddinge söder om Stockholm. 30 personer är inblandade: läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Och så en patient då, en läkarkandidat som spelar sjuk.
Personalen övar på att ta på sina dräkter, som ser ut lite som stora gula rymddräkter. Efter att ha övat på att vårda patienten får man träna på sanering, ytterskorna desinficieras och slutligen tar en kollega och sprejar dräkterna innan de tas av.
Dräkterna har ett eget luftintag som gör det säkert att inandas. Batterierna till luftintaget håller i fyra timmar, sedan måste de bytas. Luften kommer in genom en slang i dräktens huva.
Dessutom har personalen alltid dubbla handskar. Det hela är en rigorös process med syfte att kunna ta hand om de mest smittsamma patienterna, de med ebola eller mers, ett virus som kommer från arabvärlden.
– Att ta hand om riskpatienter är det som är roligast med det här jobbet. Det är lite annorlunda mot vad vi sysslar med vanligtvis. Det är en spänning när man hamnar i en svår siutation. Allt är inte förutsatt, man måste ligga steget före hela tiden, säger Jenny Wallentin, undersköterska och en av dem som övar i dag.
Helt ovan är hon inte, de har haft ungefär 20 misstänkta ebolafall på avdelningen, men varje gång har provet visat negativt.
– Det tar fyra till sex timmar att få svar på testerna, därför tar vi proverna så fort det är möjligt.
Jag frågar henne hur det känns när all sanering är över och hon till slut blir avklädd dräkt och huva.
– Jätteskönt!