Viktigt att lyfta kvinnolönerna
Den 21 oktober är en historisk dag. Det var den dag då LO-samordningen sprack. Förbunden får nu om inget oförutsett inträffar driva sina egna lönekrav i avtalsrörelsen 2016.
På LO:s representantskap i dag samlades 100 ombud från de 14 olika medlemsförbunden. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättade för de närvarande att det inte blir någon samordning (läs mer här). Han sade samtidigt att han sällan blir deprimerad, men att han nu blir det för att samordningen spricker.
Även LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson var märkbart känslomässigt påverkad av beslutet. Han sade att han såg den spruckna samordningen som ett misslyckande och menade ”att det är fruktansvärt tungt för alla som varit med och tagit beslutet. Många hade tårar i ögonen”, sade han (läs mer här).
Lönegapet mellan kvinnor och män tycks vara en punkt som splittrar samordningen vilket förstås är väldigt tråkigt. LO hade ett förslag på att lyfta undersköterskorna vilket var ett krav från Kommunal, men i slutändan kunde förbunden inte enas om en samordning.
Det är oerhört sorgligt att samordningen ska spricka bland annat på grund av att det fortfarande är känsligt att diskutera att göra något åt skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner. Om kommunalarna får samma procentuella löneökning som industrin så ökar klyftorna, det är ju därför det är motiverat att göra en extra satsning på just lågavlönade kvinnor.
I dag tjänar exempelvis en undersköterska ungefär 23 200 kronor för en heltid. Det är 2800 kronor mindre i månaden än en verkstadsarbetare med lika lång utbildning. Och då måste man komma ihåg att lönerna för kommunalarna egentligen är ännu lägre eftersom många jobbar deltid. Det innebär i praktiken att många inte kan leva på sin lön. Då många också är visstidsanställda, får de sova med mobilen under kudden och vänta på sms från arbetsgivaren.
Återstår att se vad som händer nu. För Kommunal är det viktigt att det blir en satsning på att lyfta undersköterskornas löner för att minska löneskillnaderna. Kommunal menar att undersköterskorna är en värdediskriminerad grupp och det de kommande åren behövs 160 000 nya undersköterskor för att klara kvaliteten i vården. ”Vårt krav om höjda relativlöner för undersköterskor är både ett sätt ta ansvar för det LO lovat och ett sätt att minska den värdediskriminering som drabbar många av Kommunals medlemmar”, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.
Tidigare i år undertecknade LO-förbunden gemensamma mål som gäller fram till 2028. Ett av målen som alla medlemsförbunden förbundit sig till är att värdediskrimineringen ska minska med en halv procent om året.