Kommunal och IF Metall stoppade tillsammans LO:s försök till samordning. Detta enligt säkra källor till Kommunalarbetaren.

Veli-Pekka Saikkälä gör heller ingen hemlighet av att IF Metall röstade nej. Och att förbundet liksom Kommunal inte ville ha en låglönesatsning enligt 2013 års modell, som innebar extra pengar till alla som tjänat upp till 25 000 kronor i månaden.

– Det är klart att vi röstade nej. Vi kan inte stöda att en del LO-förbund försöker kidnappa jämställdhetsfrågan för att få mer i löneökningar för alla sina medlemmar. Men Kommunal gjorde läxan. De talade om vilka av medlemmarna som är lönediskriminerade, undersköterskorna. Det ska de ha all heder av, därför stöder vi dem.

IF Metall, som annars försvarar industrins märke, tycker att det är rimligt att satsa för att få bort värdediskriminering av grupper utanför industrin.

– Men alla lågavlönade är inte värdediskriminerade. Det är viktigt att komma ihåg. Därför blir det så fel att tala om kvinnopotter, jämställdhetspotter och låglönesatsningar. Det är fel att använda jämställdhet som alibi för att alla medlemmar ska få mer än industriarbetarna.

Han hoppas att avtalsrörelsen nu inte blir en huggsexa där LO-förbund försöker få ut mer än märket.

– LO:s långsiktiga mål som LO-förbunden antog i våras bygger på att den konkurrensutsatta industrin ska vara lönenormerande. Jag utgår från att alla förbund fortfarande stöder detta. Annas ägnar de sig inte åt seriös lönebildning.

Veli-Pekka Säikkälä menar att även låglöneförbunden tjänar på att följa märket.

– Det hjälper dem som av egen kraft inte kan få löneökningar i nivå med märket. De vet att om Medlingsinstitutet kommer in i deras förhandlingar är utgångspunkten att få ett avtal i nivå med märket.

Om Kommunal skulle behöva konfliktstöd kan de räkna med stöd från IF Metall.

– Jag vill inte prata om konflikt innan avtalsrörelsen har börjat. Men det är klart, lagt kort ligger. Vi har uttalat stöd för Kommunal och det betyder att vi ställer upp för dem om så krävs, säger Veli–Pekka Säikkälä.