Sollefteå sjukhus lever på hoppet
Akutverksamheten på Sollefteå sjukhus i Västernorrland kan bli kvar. Den socialdemokratiska distriktsstyrelsen och förtroenderådet har begärt en grundlig utredning av beslutet.
– De ska titta på alltihop igen, det är bra, säger Erik Sjödin, huvudskyddsombud för Kommunal på Sollefteå Sjukhus.
Landstingets sparförslag från september, som innebär att akutverksamheten på Sollefteå sjukhus läggs ner, ska granskas och omarbetas. Det har både Socialdemokraternas distriktsstyrelse och förtroenderåd beslutat i förra veckan. De efterlyser att underlaget för beslutet utreds på djupet, och att nya åtgärder tas fram där underlaget brister. Det handlar bland annat om BB och akutverksamheten.
– Det är bra att politiker börjat ta detta till sig. Först sa man att en nedläggning av BB och kvinnokliniken skulle spara upp emot 30 miljoner, och före helgen talades det om 12 miljoner. En stor skillnad, som säger ganska mycket om kvaliteten på underlaget. Det blir allt mer uppenbart nu när verksamheterna börjat lämna in uppgifter och synpunkter på förslaget, säger Erik Sjödin, huvudskyddsombud för Kommunal på Sollefteå sjukhus.
KA skrev tidigare i oktober om Kommunals kritik mot hur landstingsledningen har hanterat ärendet (läs artikeln här). Kommunal välkomnar därför kravet på en bredare dialog, som inkluderar allt från förtroendevalda, samarbetspartier, opposition till tjänstemän, kommunpolitiker och anställda.
– Det är det här vi har hoppats på, att medarbetarna får vara med och tycka till. Nu är det upp till politikerna att bjuda in till träffar, säger Erik Sjödin.
Den socialdemokratiska distriktsstyrelsen valde i helgen att avsätta landstingsstyrelsens ordförande Elisabeth Strömqvist. Motivet som angavs var bristerna i hanteringen av ärendet.
Hur förtroenderådets och distriktsstyrelsens agerande påverkar det slutgiltiga beslutet som fattas av landstingsfullmäktige i november är enligt Erik Sjödin svårt att sia om.
– Landstinget blöder ju fantasisummor, upp emot en halv miljard sägs det. Men hoppet är ju det sista som överger människan. Jag hoppas att de presenterar alternativa lösningar som är ekonomiskt hållbara, och med begränsade störningar för medborgarna, säger han.