Ökad bemanning när personalen larmade
Drunkningstillbud, personal som svimmar och stökiga ungdomar. Då slog personalen larm och fick igenom ökad bemanning.
– Läget på Hylliebadet är under kontroll, men inte mer än så, säger Zakaria El-Falou, huvudskyddsombud på Kommunal i Malmö.
Helgbemanningen var för låg, ansåg personalen redan före premiären av Hylliebadet den 16 augusti. Men arbetsgivaren ville testa schemat. De första veckorna blev stökiga, särskilt helgdagarna. Med ett besökarantal nära maximum, kollapsande säkerhetsrutiner, ordningsproblem, trasig ventilation och inlåsta hjälputrustningar, gick situationen överstyr.
– Och många badgäster var icke simkunniga, det blev flera drunkningstillbud. Personalen var överstressad. En badvakt svimmade under sitt bevakningspass, säger Zakaria El-Falou, huvudskyddsombud på Kommunal i Malmö.
Efter sista helgen i augusti slog badpersonalen larm och fick igenom ökad bemanning. Det innebar att arbetsgivaren tillsatte extra helgpersonal, utöver den permanenta. I ett möte mellan arbetsgivaren och Kommunal utlovades också fler chefer på plats samt att vuxna bara fick ha med sig tre barn istället för fem.
– Personal som jag pratat med har upplevt en förbättring i arbetsmiljön. Och att arbetsgivaren visat större förståelse för de här problemen, säger Zakaria El-Falou.
Men enligt Kommunal krävs grundligare åtgärder för att trygga säkerhet och arbetsmiljö. Det behövs fler heltidsanställda och ett schema som är bättre anpassat efter behoven. I stället för extrapersonal på helgerna vill Kommunal att man utökar med permanent personal.
– Verksamheten går fortfarande runt på en nödlösning, som bygger på timanställningar och övertider. Det är inte så kul att komma till jobbet med en klump i magen, för att eventuellt mötas av att någon säger ”Vi fick inte tag på någon extrapersonal i dag”, säger Zakaria El-Falou.
Under oktober ska Hylliebadet utreda vilka förbättringar som kan göras. Det inger förhoppningar hos personalen.
– Arbetsgivaren har förstått att man anställt för få, och att schemat behöver revideras. Så visst finns det möjligheter. Däremot ska det inte behöva gå så här långt, säger Zakaria El-Falou.