EPSU krävde tillsammans med facken i Österrike och Tjeckien att Europafacket ska arbeta för att bolagsskatten i EU–länderna är minst 25 procent.

Europafackets styrelse hade inför kongressen föreslagit en mindre tvingande skrivning om att bolagsskatten ”möjligen kan vara 25 procent.”

Annelie Nordström, Kommunals ordförande och ordförande i EPSU, kan på grund av sjukdom inte närvara vid kongressen.

Men generalsekreteraren Jan Willem Goudriaan sa i talarstolen att förslaget från EPSU:s var viktigt för att få stopp på trenden att allt fler länder konkurrerar om företagens etablering med allt lägre bolagsskatt.

– Förhoppningsvis kan en bolagsskatt på minst 25 procent också bidra till en bra välfärd i EU–länderna. Även om inte skatter är en EU–fråga i dag så är utvecklingen att EU allt mer integreras och då måste även skatter diskuteras, säger han.

Europafackets styrelse gick under kongressen med på förslaget och det gjorde även en stor del av ombuden.

De svenska facken, inklusive Kommunal, röstade emot förslaget eftersom skatter inte enligt EU–rätten ska bestämmas på EU–nivå utan beslutas om i varje enskilt land. Även Pär Holmström, Kommunals vice ordförande, röstade emot.

– Kommunal tycker inte som EPSU i denna fråga. Här på kongressen ingår jag i LO–delegationen och då kändes det självklart att jag följde LO:s linje om bolagsskatten, säger han.