I Ekots lördagsintervju sa Lena Micko att frågan om rätt till heltid snarare var en verksamhetsfråga än en fråga i avtalsrörelsen.

Det fick Lenita Granlund att reagera. Hon hänvisar till att statsminister Stefan Löfven i valrörelsen lovade att rätten till heltid ska skrivas in i kollektivavtal med SKL (läs mer här).

Lenita Granlund kräver att det vallöftet nu infrias. Hon tycker inte att det räcker med de frivilliga verksamhetsprojekt om rätt till heltid som finns i olika kommuner.

– De rör sig i snigelfart. Därför är det helt oacceptabelt att fortsätta med heltidsfrågan på frivillig väg. Det krävs hårda regler i ett centralt kollektivavtal om att rätt till heltid ska införas, säger hon.

Lenita Granlund tillägger att Kommunal är villigt att förhandla om hur och i vilken takt rätten till heltid ska införas.

– Det räcker inte med ett centralt avtal. Kommunerna måste göra den organisationsförändring som krävs för att kunna införa rätt till heltid. Det handlar bland annat om bemanningen, säger hon.

Rätt till heltid är en av Kommunals tre viktigaste frågor i avtalsrörelsen nästa år, vid sidan av jämställda löner och problemet med otrygga anställningar.

– Frågorna hänger ihop och är viktiga för att kvinnor ska kunna försörja sig på sin lön, säger Lenita Granlund.