Kommunal: Fler behövs på akuten
Akutsjukvården måste öka sin bemanning. Det anser oppositionspartierna och fackförbunden, som på måndagen höll möte om krisläget i Stockholms län. Kommunal krävde fler undersköterskor och bättre utbildning.
– Jobbet på akutsjukhusen måste göras av fler personer, säger Catharina Häggbom, sektionsordförande på Kommunal, Karolinska universitetssjukhuset.
För att råda bot på personalbristen föreslog Socialdemokraterna bland annat en utökning av antalet läkartjänster och sjuksköterskeutbildade. Kommunal ville även se ett tillskott av undersköterskor.
– Något som ökat i år är att patienter ligger kvar på akutmottagningarna över natten, och mer än åtta timmar. Ofta handlar det om patienter som är multisjuka med ett stort omvårdnadsbehov, och där fyller undersköterskorna en viktig funktion. Vården är inte byggd för den här situationen. Jobbet måste göras av fler personer, säger Catharina Häggbom, sektionsordförande på Kommunal, Karolinska universitetssjukhuset.
I likhet med fjolåret har situationen på Stockholmsregionens akutsjukhus och förlossningsmottagningar varit krisartad, särskilt sommartid. Måndagens krismöte hölls på begäran av Socialdemokraterna, som föreslog en begränsning av treskiftsarbete, samt att ingen ska behöva arbeta mer än två av fem helger.
– Två av fem helger är en bra riktlinje, säger Catharina Häggbom.
Catharina Häggbom, en av Kommunals representanter på mötet, ser just arbetstiderna som ett av de största arbetsmiljöproblemen inom akutsjukvården i Stockholms län.
– När arbetsgivaren inte lyckas täcka personalbehovet erbjuder man arbetet till den befintliga personalen, som uppmuntras med ekonomiska incitament. Man erbjuder extraersättning för övertidspass och för att arbeta blandad dag/natt. På Karolinska Universitetssjukhuset erbjöds personalen ekonomisk ersättning om man avstod från att ta ut semester under sommaren. Den här kortsiktigheten leder till en ohälsosam arbetsmiljö, och att problemen skjuts på framtiden, säger hon.
Kommunal lyfte även utbildningsfrågan, bland annat genom förslaget att införa en yrkeslegitimation för undersköterskor och skötare.
– Eleverna från dagens omvårdnadsutbildningar är ofta dåligt förberedda på dagens akutsjukvård. Här måste arbetsgivarna ställa krav på skolorna. En yrkeslegitimation skulle inte bara främja kvaliteten på akutsjukvården, den skulle också skapa en rekryteringsbas för framtida sjuksköterskor, säger Catharina Häggbom.
Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna, kommer nu lägga fram en handlingsplan som förslag till personallandstingsrådet Peter Carpelan (M).
– Jag hoppas han är beredd att se över och ta till sig den. Vi är ödmjuka inför att krisen i akutsjukvården inte löses varken snabbt eller enkelt, men vi är villiga att när som helst och förutsättningslöst bidra till att återupprätta den, säger han.