Privata mobiltelefoner inom äldreomsorgen har under veckan varit en het fråga i Grums kommun. Samtliga verksamheter inom omsorg, skola och service ska nu utredas.

– Första steget är att cheferna går ut till sina verksamheter för att se om de upplever det här som ett problem. Finns ett problem är avsikten först och främst att lösa det tillsammans med personalen, inte via ett förbud, säger Margareta Rudner, verksamhetschef på Grums kommun.

Debatten tog fart efter veckans inslag i P4 Värmland där en undersköterska riktade skarp kritik mot sina kollegors mobiltelefonvanor, som hon menade går ut över omsorgsarbetet. Undersköterskan efterlyste ett förbud mot mobiltelefoner.

– Vi har sett att det finns en debatt. Jag vet att det funnits diskussioner på arbetsplatserna i hemtjänsten och att det pågår en allmän debatt till exempel om mobiltelefoner på skolorna. Men vi tänker inte gå fram som en ångvält i den här frågan, säger Margareta Rudner.

Marianne Söderman, sektionsordförande på Kommunal i Grums, som också följt debatten, ser ett förbud mot mobiltelefoner som en förhastad lösning.

– Det låter drastiskt. Om det finns ett problem är det i första hand arbetsledaren som får ta upp en diskussion på arbetsplatsträffen. Men vi får se vad som händer, Kommunal har inte mottagit några reaktioner från anställda, säger hon.

Edholms äldreboende, ett av fyra i Grums kommun, har i dagsläget inga rapporterade klagomål från personal eller anhöriga. Områdeschef Sandra Nätt vill inte att Grums kommun följer Hagfors kommuns exempel, där de infört ett mobiltelefonförbud.

­– Nu kommer vi diskutera det här på arbetsplatsträffarna, ta in personalens synpunkter och utvärdera efter hand, säger hon.