Olyckorna, som oftast drabbar unga kvinnliga hästskötare, inträffar som vanligast på ridskolor, trav och naturbruksgymnasier. Enligt Arbetsmiljöverkets inspektion, som pågått under 2015, är frånvaron av dokumentation och skriftliga rutiner vanligt inom hästnäringen.

Boken, som ges ut av Prevent, en ideell organisation som ägs gemensamt av fack och arbetsgivare, innehåller allt från tips och råd till rena arbetsmiljöregler. Syftet är att ge arbetsplatserna vägledning i arbetet med en förbättrad arbetsmiljö och säkerhet.

–Vi hoppas att boken ska hjälpa arbetsgivare att först få upp ögonen, och sen börja arbeta mer systematiskt än vad de gör i dag. Många verksamheter har nog lite för mycket fokus på just djuren. Och det gör att personalen lätt glöms bort, säger Malin Strömberg, projektledare på Prevent.

Förutom själva boken har Prevent sammanställt en checklista (ladda ner den gratis här) för inventering av arbetsmiljön i hästanläggningar. En skyddsrond görs med fördel som ett lagarbete mellan arbetsgivare och skyddsombud, om ett sådant finns.

–Det här är ett jättebra verktyg för att skapa överblick och bli bättre på arbetsmiljö. Dels får man ju klarhet i vad som behöver rättas till, men samtidigt en del aha-upplevelser, när man upptäcker sådant som det visade sig att man redan var bra på, säger Malin Strömberg.

”Trygga hästjobb” riktar sig till såväl arbetsgivare som skyddsombud, arbetstagare och skolelever på landets naturbruksgymnasier.

Fotnot: Boken från Prevent kostar 180 kronor och kan beställas här.