Överklagade – fick ersättning
Undersköterskan Jennie Nilsson nekades ersättning för en arbetsplatsskada. Då gick hon till facket, överklagade och fick rätt mot försäkringsbolaget AFA. ”Tårarna rann, det kändes underbart,” säger Jennie Nilsson.
Det var i januari, när undersköterskan Jennie Nilsson skulle hjälpa en brukare in i en ambulans, som hon fastnade med ena tummen. Resultatet blev ett avslitet ledband och sjukskrivning.
När hon sedan ansökte om ersättning för arbetsskada fick hon avslag från försäkringsbolaget AFA två gånger. Man menade att skadan kunde ha funnits där sedan tidigare.
– Journalerna visade att jag kom in för akut trauma i vänstertumme och att ledbandet var helt av, de hade ju tillgång till allt det där. De ville att jag skulle förtydliga händelseförloppet, vilket jag också gjorde. Ändå tycker de att det är en förslitningsskada och inte en arbetsplatsskada, säger Jennie Nilsson.
Då vände sig Jennie Nilsson till Kommunal, sektion Götene, och i april gjordes en överklagan till AFA:s omprövningsavdelning.
I måndags kom beskedet att Jennie Nilsson fått rätt, hennes skada var ett solklart fall av arbetsskada. Och hon får en ersättning på 14 907 kronor.
– Tårarna rann, det kändes underbart. Dagen efter sprang jag ner till Kommunals kontor med en ros, säger Jennie Nilsson.
Gun Gustafsson, sektionsordförande på Kommunal Götene, skötte Jennie Nilssons ärende. Hon är både glad och förvånad över omprövningsavdelningens beslut.
– Även om vi hoppades hade vi inte förväntat oss det här. Tyvärr tas man inte riktigt på allvar om man arbetar i sådana här yrken inom hemtjänst och äldreomsorg. Då får man räkna med lite förslitningsskador i nacke, axlar och knän. Och sådana skador får nästan alltid avslag, säger Gun Gustafsson.
Fakta: Så anmäler du arbetsskada
Steg 1: Anmäl skadan direkt till din arbetsgivare som anmäler skadan till Försäkringskassan.
Komplettera med utförliga läkarintyg som beskriver skadans uppkomst och hur den påverkar ditt arbete. Detta utgör underlag för allt från beslut om eventuell sjukpenning, till beslut om ersättningar för arbetsskador.
Kontakta även ditt fackförbund för råd.
Steg 2: För att få ersättning skickar du en arbetsskadeanmälan till det försäkringsbolag som din arbetsgivare är knuten till.
Journaler och läkarintyg kan försäkringsbolaget oftast få tillgång till. Spara ändå intyg och kvitton från dina kontakter med sjukvården.
Facket kan hjälpa dig med din arbetsskadeanmälan.
Tips: Anmäl inte bara skador från plötsliga olycksfall.
Upplever du hälsoproblem relaterade till arbetsmiljön är det viktigt att du kontaktar sjukvården så att detta blir dokumenterat.
Besvär med axlar, rygg, leder eller skador på muskler och senor är exempel på arbetssjukdomar, orsakade av tunga och ensidiga arbeten. De får oftast avslag men bör ändå anmälas.