En enkel Googlesökning om att hacka kameror anslutna till nätet ger tiotusentals träffar. För den som vet hur man gör går det att ta över webb-kameror eller kameror anslutna till nätet. För att undvika det krävs att ägaren till kameran har koll på säkerheten och den kollen menar IT-experten Tomas Nilsson att långt ifrån alla kommuner har. I en intervju med Sveriges Radio menar han att kamerorna är lätta att ta över.

– Det är tämligen enkelt. Det var så pass enkelt att jag tror att vem som helst skulle kunna ha gjort det. Jag tror inte att jag skulle vilja ha en kamera riktad mot min säng där man vet att hela världen kan få åtkomst till kameran, säger han.

När han undersökte kameror åt Västerås stad inför en upphandling märkte han att kameraföretaget hade stora säkerhetsbrister när det gällde lösenord till kamerorna och att den som knäckte ett lösenord kunde få tillgång till alla kameror företaget installerat i landet. Även om det inte finns något känt fall hittills menar Tomas Nilsson att det skulle kunna användas bland annat för att planera inbrott.

– Jag känner en stor oro och jag tycker att man ska ta det här på största allvar, säger han till SR.

Ekonomi och effektiviseringar gör ändå att fler kommuner vill gå över till kameraövervakning. Enligt SR finns det idag planer hos ett tjugotal kommuner. En av dem är Herrljunga där man enligt Sveriges Radio Sjuhärad planerar att ta bort ett tiotal tjänster inom hemtjänsten och införa kameror och telefonsamtal för att effektivisera tillsynen.

En av föregångskommunerna är Västerås. Där finns i dag ett åttiotal äldre som har e-hemtjänst där kameror kan vara en del. Det man lärt sig där är att ställa höga krav på leverantörerna av teknologin. Mats Rundqvist som är kommunens strateg för välfärdsteknologi han menar att man alltid kommer att ha en del säkerhetsproblem.

– Helt säker finns egentligen inte, vi känner oss säkra med den höga säkerhetsnivå vi levererar men vi måste hela tiden jobba med våra rutiner och vår personals säkerhetsmedvetande, säger han till SR.