Vi är på tävlingen Finnskogafestivalen i den lilla byn Höljes i norra Värmland. I vanliga fall bor det runt 150 personer här. Trots det är tävlingen en av de större för folkracefolket och närmare 4 000 personer har kommit hit. Rosa har alltid varit intresserad av motorsport, men det var först när hon träffade sin Robert som hon själv satte sig bakom ratten. 

– Jag fick lova honom att köra folkrace fyra gånger, det räckte med en gång så var jag fast. 

Det har gått över 20 år sedan dess och nu är det inte bara de två som har folkracelicens utan också de tre barnen. Det är tur för det här är inte bara ett fritidsintresse, det är livet. De flesta i släkten kör och nästan alla vänner också. Naturligt eftersom Robert själv fått motorsport med sig hemifrån.

– Mor och far var med och drog i gång folkracetävlandet i Sverige 1981, säger han och berättar att det var mamma Cissi som var drivande.

Efter loppet kör Rosa långsamt genom den folkfyllda depån. Många hon kör förbi har verkstäder sida vid sida med utemöblerna utanför sina husvagnar och överallt leker barn. Området där familjen Ledin håller till är stort. Eftersom släkten och vännerna är så många har de ett eget team med ett tjugotal förare. Campen består av tre stora bussar att bo i, en verkstadsbuss, två vanliga husbilar, några personbilar och så släp till de åtta folkracebilarna. 

”Vi är ingen Svensson-familj som håller på med trädgården och reser och så. Det här är vårt liv.”

Rosa parkerar framför verkstadsbussen och hämtar bensindunken för att tanka. Snart är det dags för sonen Andreas att köra sitt andra heat och eftersom de, som många andra, delar bil är det bråttom att få den klar om han ska hinna till start. Hon är nervös när han åker i väg. Andreas fyller 15 år i år och kör första året, men det är inte så mycket över det som det att de kör samma bil.

Det är tyvärr ingen onödig oro. Andreas blir inträngd och hamnar i sandgropen vid sidan av banan. Bilen voltar runt och blir liggande på taket. Han är oskadd och får snabbt hjälp ut, men bilen, den går inte att köra. När loppet är över bärgas den ut till det väntande teamet i depån. Det är mindre än en halvtimme kvar tills Rosa ska köra sitt nästa heat och luften är tjock av adrenalin. Det surrar av människor runt bilen.

Pappa Robert och syrran Pernillas pojkvän Sten Andersson upptäcker snart att drivknuten på vänster framhjul är av. Någon hämtar delar. Någon skruvar loss allt trasigt och sen snabbt på. När allt är klart upptäcks att förardörren inte går att öppna längre. Rosa drar på sig overallen och hjälmen. Klättrar in genom passagerardörren och åker i väg med en djupt koncentrerad blick. Hon hinner precis men kommer sist i starten. Bilen är seg. Något är fel. Hon bryter efter ett varv och blir bogserad av banan.

Det visar sig att drivknuten har gått av på andra sidan. Teamet ger sig inte. Bilen lagas lika snabbt igen och resten av dagens heat kan genomföras. För Rosa hjälper det inte. Hon går inte vidare till finalen. Resten av dagen får hon följa loppen från läktaren. 

Fördelen med att vara många är att det alltid finns någon det går bra för. Någon som har en bil som håller. När helgen i Höljes är slut har team Ledin motorsport segraren på damsidan och trean i veteranklassen.

Men det är inte slut med prisutdelningen. Ingen får ta sin bil från depån innan tävlingsledningen gått igenom dagens anbud. Efter varje tävling kan vem som helst lägga ett bud på bilarna som tävlat och få köpa dem för 6500 kronor. Är det många bud dras det lott om vem som får köpa. Rosas bil bjuder ingen på, men Petra Nordquist, som är med i familjens team och den som vunnit damklassen i en liten Golf med stark motor, blir av med bilen. Hon måste snabbt få tag i en ny. Nästa helg är det en ny tävling. Då rullar gänget ut på vägarna igen med bussar, bilar och barn. 

– Vi är ingen Svensson-familj som håller på med trädgården och reser och så. Det här är vårt liv. Jag kan inte tänka mig att leva på något annat sätt, säger Pernilla Ledin.

Rosa nickar nöjt. 

Rosa Ledin

Ålder: 51 år.
Familj: Robert och barnen Tomas, Pernilla och Andreas.
Bor: Guldsmedshyttan.
Yrke: Undersköterska, skyddsombud och hygienansvarig på Lindesbergs lasarett.

Folkrace

Från året du fyller 15 år kan du ta folkracelicens.
Bilen är en ombyggd personbil med stålbur och rallystol i.
Förarna har på sig brandsäkra skyddskläder.
Alla tävlande kör tre heat och de som får flest poäng sammanlagt får köra finalomgångar.