70 procent av intygen som arbetsgivarna fyller i måste kompletteras. Tanken med den nya tjänsten arbetsgivarintyg.nu är att det ska bli lättare för arbetsgivarna att lämna in rätt uppgifter och på det sättet ska a-kassorna kunna betala ut pengar snabbare.

– De arbetslösa är beroende av sina arbetsgivarintyg och vi vet att alla upplever att det är krångligt med dagens pappersblanketter. Därför är vi nöjda med att ha tagit fram en lösning som förenklar och kortar ledtiderna för hanteringen av arbetsgivarintygen, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation, i ett uttalande.

Som arbetslös använder man ett bank-id och kan då hämta hem ett ifyllt arbetsgivarintyg på sajten. Man får ett sms eller mejl när intyget är klart att hämta. Det finns också en funktion där man kan tipsa sin arbetsgivare om tjänsten genom att ange arbetsgivarens namn och e-postadress.