– Om det till exempel innebär att alla kommunalanställda ska ha högre lön så kommer det inte fungera. Det har aldrig fungerat, sade Anders Weihe när han pratade inför journalister i LO:s mediehus på torsdagen (27 augusti).

Däremot anser Weihe att lönespridningen kan öka inom till exempel undersköterskekollektivet.

– Undersköterska är kanske 25 olika yrken. Vissa undersköterskeyrken är alldeles säkert underbetalda medan andra inte är det. Så det är nog välmotiverat att höja vissa grupper men att göra det generellt tror jag inte fungerar.

Därmed ansluter han sig i mångt och mycket till sin motpart, LO-förbundet IF Metall, som i somras uttryckte skepsis inför eventuella krav om att Kommunal ska ha mer än det så kallade märket i kommande avtalsrörelser.

– Om Kommunal kan motivera att några, till exempel undersköterskor, är värdemässigt diskriminerade så är jag beredd att diskutera att de kan få mer än märket, sade Veli–Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare till Kommunalarbetaren i samband med Almedalsveckan i somras (läs intervjun här).

Avtalsrörelsen 2016 lär inte leda till några stora löneökningar, om Anders Weihe får bestämma.

– Det är helt avgörande att löneökningstakten växlas ner. Och då handlar det inte om att gå ner till 2,6 procent eller så, utan om att växla ner rejält. Sen inser vi också att nollavtal kanske inte är realistiskt. Men att ha reallöneökningar på 2,7 procent som det varit de senaste åren är inte rimligt.

Däremot anser han att avtalen ska se ut som så att man lokalt kan göra upp om lägre eller högre löner.