Vid tidigare studier har forskare upptäckt att anställda i växthus har rester av kemikalier i urinen. Nu har forskare vid JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut undersökt förekomsten av kemikalier och hur bra handskarna skyddar mot dem.

– Handskarna som oftast används är antingen tunnare engångshandskar som står emot kemikalier endast en kortare tid, eller är av material som inte skyddar mot kemikalieexponering, säger Klara Löfkvist, forskare vid JTI, i ett pressmeddelande.

Fem handskar testades varav tre var sådana som inte ska släppa igenom kemikalier.

– De handskar som är klassade som kemikalieresistenta skyddade bra vid 23 graders värme. Men i växthus kan arbetstemperaturen ibland vara ganska mycket högre. Och de fyra kemikalierna utgör bara en liten del av de växtskyddsmedel som används, säger Klara Löfkvist.

De två övriga handskarna stod endast emot kemikalier en kortare tid.

Enligt forskarna skulle det behövas en ny typ av skyddshandske som står emot en stor variation av kemikalier och som dessutom är bekväm.

Forskarna hittade rester av alla fyra växthusmedel som de undersökte på bänkar, växter, krukor och vattenslangar. De utesluter inte att man också kan andas in kemikalier från luften.