Det är kris för svenska mjölkbönder och under sommaren har det blivit ännu tuffare då priset som bonden får betalt för mjölken har sänkts flera gånger. Orsakerna är bland annat att Ryssland bojkottar mejerivaror från EU och en minskad efterfrågan från Kina. Det produceras för mycket mjölk i Europa vilket pressar priserna. Att EU avskaffade mjölkkvoterna i våras har också gjort att Sverige tappat produktion medan flera andra länder ökat.

Det senaste året har i snitt fem mjölkgårdar i veckan lagts ned, och siffran väntas stiga i år, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk (tidigare Svensk mjölk).

Han säger att det framför allt är mindre gårdar utan anställda som lagts ned men att jobben kan vara hotade eftersom mjölkkrisen lär fortsätta framöver.

Men på vissa håll i landet är uppsägningar redan ett faktum, visar KA:s rundringning. Annette Andersson är djurskötare och regionalt skyddsombud för lantarbetare i Skåne.

– Min arbetsgivare säger att ändras inte mjölkpriset får jag lägga ned inom två år. Vi pratar mycket om detta på jobbet, givetvis drabbar det oss djurskötare för vi blir av med jobben.

Hela tiden hör Annette talas om bönder som måste lägga ned och skickar sina kor till slakt. Vid ett par tillfällen har större gårdar lagt ned och då kan fem djurskötare förlora jobbet på en gång.

Karin Slettebo är ordförande för Kommunals djur och natur-sektion i Sydväst (Småland och Halland). I hennes område har åtta djurskötare sagts upp i år på grund av mjölkpriset.

 – På 80-talet var mjölkpriset högre än idag, det känns ju lite sådär.

Britta Häggkvist, ombudsman på Kommunal Norrbotten, säger att det inte finns så många djurskötare kvar, få gårdar i norr har råd att ha anställda.

– Krisen slog nog tidigare hos oss för vi har inte så stora jordbruk.

Hon poängterar att inte bara djurskötare förlorar jobben, utan när en bonde lägger ned försvinner en hel kedja av arbetstillfällen.

Även djurskötare som fortfarande har jobb drabbas av krisen. Kjell Karlsson, regionalt skyddsombud Vänerväst, säger att det inte satsas på arbetsmiljön, man måste oftare hota med Arbetsmiljöverket, säger han. Däremot har hans område inte drabbats av uppsägningar än. De flesta gårdar som försvunnit är familjeföretag. 

– Om krisen fortsätter, som det verkar, så kommer det med all sannolikhet bli uppsägningar. Det ser inte ljust ut i branschen. Bönderna måste få mer betalt.

Även i Värmland, där Ulf Ekholm är regionalt skyddsombud, är det mest familjeföretag som gått omkull men även varsel förekommer.

– Det viktiga här och nu är att detta kommer fortgå även bland de som har anställda. Det är allvarligt.

– Min uppfattning är att vi i Kommunal borde skämmas för vi finns inte ens i debatten. Det är svårt att komma ut på arbetsplatser och vara trovärdig för vi syns och hörs inte.

Anja Westberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor, svarar:

– Jag vet inte vad jag ska göra för krisen i svensk mjölkproduktion, det är större än en facklig fråga, det är en global fråga. LRF och Arla gör vad de kan. Klarar inte näringen själva av det hur ska vi då kunna göra det som fackförbund?

Men hon säger att hon försöker påverka i alla grupper hon sitter med i, att Kommunal försöker få till ett möte med landsbruksminister Sven-Erik Bucht (S) och att hon uppmanar alla att köpa svenska mejeriprodukter.

– Om alla köpte svenskt så skulle vi inte behöva importera så mycket.