”Förstajobbet-anställning.” Så kallas den nya anställningsformen som Moderaterna föreslår i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, torsdag.

Förstajobbet-anställningarna ska vara tidsbegränsade upp till 18 månader, enligt förslaget. De ger inte förtursrätt och ska kunna avbrytas med två veckors varsel. Arbetsgivaren behöver inte ha kollektivavtal, men blir däremot skyldig att ge den anställda någon form av utbildning.

– Det är ett ökande problem att det är för många unga och utrikes födda som aldrig har fått sitt första jobb i Sverige. Då måste vi bli bättre på att bryta det utanförskapet, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Lasse Thörn, chef för LO:s arbetslivsenhet, är kritisk till Moderaternas utspel.

– De har tagit yrkesintroduktionsanställningarna, bytt namn på dem och givit sig på kollektivavtalen. Det är inte seriöst, utan snarare ett försök att få uppmärksamhet i media och skapa politisk turbulens, säger han till Arbetet.