Under en period hade hemsjukvården i Karlskrona kommun, där Christina Wieslander arbetade då, inga undersköterskor. I stället fick sjuksköterskorna ta hand om såromläggningar. Christina Wieslander märkte hur tufft det var.

– Jag blev förbannad! Herre gud, att det inte finns bättre hjälpmedel på 2000-talet.

Ilskan fick henne att i huvudet börja skissa på hur ett bra hjälpmedel skulle kunna se ut. Hon beviljades pengar från Almi för att få en tillverkare. Christina säger att utan undersköterskorna, och speciellt Maj Christiansson, hade produkten inte blivit så bra som den blev. Hon testade den under flera år och kom med förslag på förbättringar.

Hjälpmedlet legpal är som en höj- och sänkbar pall med en dyna som patientens ben ska ligga på. Dynan går att flytta fram och tillbaka beroende på var bensåret sitter.

Tidigare har Maj fått använda patienternas stolar, men då hänger inte benet fritt utan hon måste hålla i det samtidigt som hon lindar.

– Jag sparar min rygg framför allt. Jag har haft ont i ryggen tidigare för att man har suttit med dessa tunga ben och böjt sig fram obekvämt på alla sätt och vis. Nu kan jag sitta på ett vettigt sätt. Det är en stor förändring.

Hjälpmedlet lanserades i maj och ett 30-tal kommuner samt ett par vårdcentraler har redan köpt in det.

Vad har du för råd till andra som vill hitta på en uppfinning?

– Gå samman och ta hjälp av andra. Det är lättare och roligare. Man får nästan ta risken att någon tar idén för alternativet är att man inte får ut produkten. Men ta patent på idén, säger Christina Wieslander.