I en intervju på ka.se kritiserade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg Kommunals lönekrav.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund menar att Cecilia Fahlberg har missuppfattat vad Kommunal vill.

– Vi säger inte att alla lågavlönade ska ha mer än märket. Vi säger inte ens att alla lågavlönade kvinnor ska ha mer än märket. Men vi vill få slut på värdediskriminering av löner, exempelvis för undersköterskor som har treårig gymnasieutbildning. Att vara undersköterska är ett kvalificerat yrke, säger Lenita Granlund.

Hon förstår inte varför Cecilia Fahlberg uppmanar Kommunal att stöda industrins märke.

– Det gör vi redan, men det måste vara möjligt att trots detta märke rätta till löner som är värdediskriminerande. Annars ställer vi inte upp på modellen med ett märke, och då är det Cecilia Fahlberg och inte vi som hotar märkets framtid.

Lenita Granlund tycker att det är märkligt att Cecilia Fahlberg råder undersköterskor att höja sina löner genom att bli sjuksköterskor istället för att kräva bättre betalt i sitt nuvarande yrke.

– Varför ska hon föreslå ett byte från en värdediskriminerad yrkesgrupp till en annan. Det är ju ingen lösning på problemet att vissa yrken diskrimineras genom att de värderas för lågt, det gäller både undersköterskor och sjuksköterskor.

Lenita Granlund undrar om Cecilia Fahlberg har funderat på vilka som ska vilja arbeta inom vård och omsorg om inte denna värdediskriminering rättas till.

– Vi har försökt vara tydliga med att våra krav inte är en låglönesatsning utan en satsning för att bekämpa värdediskriminering. Jag beklagar att inte Cecilia Fahlberg har förstått detta. Vi måste tydligen bli ännu tydligare med att förklara vad vi vill så att hon och alla andra förstår det rimliga med våra krav, säger Lenita Granlund.