Hur känns det här?

– Det känns stort och roligt.

Varför blev just du utsedd till landshövding tror du?

– Det får du fråga dem som kommit på den här idén.

Du är den tredje Kommunalordföranden som blir landshövding efter Lillemor Arvidsson och Sigvard Marjasin. Kan Annelie Nordström redan nu räkna med en landshövdingspost när hon så småningom har lämnat Kommunal?

– Inte en aning.

Lillemor Arvidsson var, som du, undersköterska i botten. Är ni två de enda undersköterskorna som sedan blivit landshövdingar?

– Det finns inga fler vad jag vet. Det är stort faktiskt.

Kommer du ha nytta av dina erfarenheter som ordförande för Kommunal (1996-2010)?

– Absolut. Det är en jättestor kunskap och erfarenhet som jag tar med mig i det här jobbet. Jag har till exempel besökt och träffat många av Kommunals medlemmar i sjukvården i Dalarna och har fått med mig mycket kunskap från dessa möten.

Vad vet du annars om Dalarna?

– Jag är ingen expert på Dalarna utan jag har mycket att lära. Dels av dem som jobbar på länsstyrelsen men också av människor som bor i länet. Här finns väldigt mycket fin natur, besöksnäringen är viktig för Dalarna.

Ska man se utnämningen som ett tack för långt och troget stöd till Socialdemokraterna?

– Det borde nog Ardalan Shekarabi (socialdemokratisk civilminister) svara på.

Vad gör en landshövding egentligen?

– Man är utsedd som en representant för regeringen i frågor av nationell karaktär som ska föras ner på regional nivå. Sen är det mycket tillsynsansvar, som chef för länsstyrelsen. Det är mycket samarbetsfrågor med föreningar, ideella organisationer, även fackföreningsrörelsen. Det är ett väldigt brett uppdrag på det sättet. Mycket handlar om att hitta bra samarbetsformer.

Vad är det första du ska göra på nya jobbet?

– Det som är viktigt i början är att få större kunskap. Men bredband i glesbygdsområden är en fråga jag vet finns på agendan.

När går flyttlasset till Falun?

– Jag flyttar till Falun i samband med att jag börjar den 1 september

Fakta: Ylva Thörn

Ålder: 60 år.

Familj: Man och en vuxen son.

Bakgrund: Började sin yrkesbana som undersköterska i Åtvidaberg, Östergötland, där hon växte upp. Anställd på Kommunal 1987 där hon bland annat var ombudsman och enhetschef innan hon 1996 valdes till ordförande. Hon avgick som Kommunals ordförande 2010. Efter det har hon haft utredningsuppdrag inom Socialdemokraterna samt biträdande partisekreterare i S sedan 2012.