Då måste man läsa på vad som står i kollektivavtalen, säger Birgitta Tångerby, ordförande för Kommunal sydost i Stockholm.

– Man kan inte luta sig tillbaka och säga så. Allt är inte reglerat i kollektivavtalet. Rätt till heltid eller minimibemanning exempelvis. Men i upphandlingsavtalet kan kommunen skriva in i princip vad som helst i, sedan är man inte så sugen på att göra det.

– Kommunen kan inte spara så många miljoner som man gör ifall man har personal som har sjysta löner och heltid. De företag som vill vara sjysta har ingen möjlighet att vinna upphandlingen.

KA har tidigare skrivit om hur 120 städare förlorade sina jobb i företaget Miab och kommunen sparade 32 miljoner kronor då anbuden från de vinnande företagen var betydligt lägre än tidigare. Sänkta löner, kortare arbetstid och uppsagda över skolloven blev några av konsekvenserna för städare som fick jobb i företaget PMI Clean.

Nu har Länstidningen Södertälje uppmärksammat saken igen.

– Vi blir ju alla uppsagda fem gånger per år, inför jullov, sportlov, påsklov, sommarlov och novemberlov, därefter återanställda om vi har turen eller orkar leva med denna ekonomiska och psykiska otrygghet. Hur många i arbetslivet skulle orka med detta? Men vi som städar kommunens skolor ska göra det! säger en städare till tidningen.

Inför förra sommaren sade PMI Cleans vd Peter Milosevic till KA att kommunen bara beställt 190 städdagar av dem, varför de inte kan ha anställda över lovet.

Sedan dess har uppsägningarna satts i system enligt Kommunals Birgitta Tångerby.

– Så fort skolorna är stängda blir alla övertaliga och sedan anställs de igen. Så illa är det. Och företaget tjänar pengar på det för varje gång. Man kan ha 100 procent när man blir övertalig men sedan får man 75 procent när man återanställs.

– De har inget val. Valet är att bli arbetslös, och tackar man nej till jobb blir man utan a-kassa också.

Birgitta Tångerby säger att trots att städarna får minskad arbetstid ska de städa lika mycket. Personalen på skolorna blir irriterade om det är smutsigt, och av rädsla gör städarna mer än vad de får betalt för.

– Så är det överallt när man upphandlar städ, det är pengarna som styr. Det här är vår tids slaveri, när man behandlar människor såhär.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tycker att det var ”smaklöst” av företaget att försämra personalens villkor.

– De bryter inte mot ett avtal, utan vi krävde kollektivavtal och det finns med Kommunal. Hade det inte uppfyllts hade man kunnat bryta det, men nu handlar det om att se vilka förbättringar vi kan göra inför kommande avtal. Vi vill ta ansvar för att personalens villkor är okej i de företag som jobbar åt oss, säger hon till KA.

Vänsterpartiet i Södertälje vill återta städet i kommunal regi.

Kan det bli aktuellt?

– Nja, jag vet inte det. Det finns med i bakhuvudet men första alternativet är om vi kan ställa högre krav i nästa upphandling. Vi har svårt att se det just nu men hoppas på olika möjligheter, säger Boel Godner.

Boel Godner tillbakavisar att kommunen sparat 32 miljoner kronor på städarna.

– Alla anbuden låg på 18-20 miljoner. Det är andra saker än tidigare som har upphandlats, det var inte för att spara 30 miljoner som vi gjorde en upphandling.

Men det blev en besparing för tidigare kostade städet 51 miljoner?

– Ja, man kan se det så men det är mindre antal uppgifter som utförs så man sparar inte in 30 miljoner på personalen.

Detta har hänt

● Det kommunala bolaget Telge rent bildades 2004 för att sköta städning av kommunens lokaler. Verksamheten såldes stegvis till Miab 2007–2010.

● I januari 2014 sades 120 städare upp från Miab då företaget förlorade större delen av sin verksamhet. Det var när kommunens avtal med Miab gick ut som städningen konkurrensutsattes enligt LOU (lagen om offentlig upphandling).

● Miab fick gymnasieskolorna. Övriga områden delades mellan Rengörare Näslund AB, PMI Clean AB och Activa Service i Sverige AB. Men Activa hoppade av sitt uppdrag nästan direkt.