Det härliga med Andreas tips är att det inte behöver vara så komplicerat att få in träning under semestern. Simning under varma dagar på stranden, kvällspromenad med din partner eller en timmes lek med barnen är ett bra sätt att få vardagsmotion tycker han. Träning har så många positiva effekter för hälsan och genom att röra dig under semestern behåller du också konditionen över sommaren (läs mer om Andreas här).

Att cykla, springa eller promenera i skog och mark är ett skönt sätt att röra sig. Det viktiga är att hitta just det du tycker om. Det finns så många vinster med att röra på sig. Exempelvis minskar träning också risken för belastningsskador på jobbet. Det visar forskning som två forskare på högskolan i Jönköping har gjort.

Det är vanligt att bli rekommenderad träning som en metod att förebygga att få ont av jobbet. Däremot finns det inte lika många vetenskapliga bevis för att denna metod verkligen fungerar.

Med bakgrund av detta gav Arbetsmiljöverket forskarna i Jönköping i uppdrag att undersöka sanningshalten i att träning hjälper mot smärta på grund av jobbet.

Forskarna har gått igenom ett antal olika artiklar som belyser detta och har kommit fram till att de flesta studier visar på att träning är bra och förebygger belastningsskador. Endast i några få fall kunde forskarna hitta en negativ effekt av träning.

Träning ger dock enligt forskarna bäst resultat för dem med stillasittande jobb. För dem med tyngre jobb gick det inte att se lika tydliga resultat. ”Kanske har detta att göra med att man lättare når överbelastningsnivån”, säger Eleonor Fransson, docent vid högskolan i Jönköping. Oavsett hur du känner inför träning, är semestern också ett bra tillfälle att ladda batterierna. En stunds mindfulness i hängmattan ger också positiv energi. Återhämtning är också en viktig del i att må bra och orka med det krävande jobbet som brandman, barnskötare eller lantarbetare. Att bara göra ingenting är också bra för både kropp och själ.

Illustration: Magnus Bard