För många av oss betyder sommar uteserveringar, kafé- och restaurangbesök och kanske lite spel på kasino eller i en bingohall. Du kanske reser bort, bor några nätter på hotell eller besöker caféer och restauranger på nya platser? Jag och mina kollegor jobbar på dessa ställen. Jag och många med mig har turen att arbeta på bra arbetsplatser som har kollektivavtal. Jag hoppas innerligt att det är en självklarhet för dig att bara stödja företag med kollektivavtal.

Du kanske undrar om kollektivavtal egentligen är så viktigt? En arbetsplats med avtal betyder att jag och mina vänner garanteras vissa rättigheter. Vi omfattas av försäkringar, får tjänstepension och vi har rätt att få vårt schema fjorton dagar innan det ska börja gälla. Vi är garanterade lön och ob som ligger i nivå med vad alla andra i vår bransch har. En skulle kunna säga att kollektivavtal ger schysta arbetsplatser. För många av oss är detta självklara saker.

Tyvärr finns det en hel del av mina fackliga vänner som inte har det lika bra. De jobbar på ställen där arbetsgivaren inte tycker att det är viktigt med kollektivavtal.  Det som ofta glöms är att kollektivavtalet garanterar en lön – ja, så är det faktiskt. På en arbetsplats utan detta fantastiska avtal finns det inget som reglerar lönen. Vi jobbar i en bransch där ”provjobba gratis” och ”solskensavtal” tyvärr inte är helt ovanligt. När din lön är beroende av om solen skiner eller inte. Du är schemalagd åtta timmar en dag, men du blir ombedd att gå hem före passet är slut eftersom det regnar och uteserveringen du jobbar på saknar gäster. Arbetsgivaren betalar bara ut lön för de dagar då vädret varit fint. Det är inget annat än hittepå-avtal! Ingen ska heller acceptera att provjobba gratis.

För mig är det självklart att inte stödja ställen som saknar kollektivavtal. Det här är självklara saker för många av oss fackmedlemmar. Men glöm inte bort att göra ett aktivt val när du fikar, bor på hotell eller spelar bingo. Låt sommaren 2015 bli sommaren då du, tillsammans med mig och mina kollegor i Hotell- och restaurangfacket, tar ställning för schysta arbetsplatser! Drick ditt kaffe eller ät din middag på ställen som har kollektivavtal och schysta villkor. Mat smakar bättre när personalen som lagar och serverar den omfattas av tryggheten som ett kollektivavtal ger.
det är ganska enkelt att se vilka som har kollektivavtal eller inte. Ladda ner gratisappen ”schysta villkor” på din smarta telefon eller kolla på vår sajt www.schystavillkor.se

Sara Astner

Yrke: Bingovärdinna.
Bor: Gävle.
Facklig solidaritet för mig: Det är att stå upp för varandra. Alltid.