– Vi kommer att utreda ärendet och det är svårt att säga hur lång tid det tar, säger Åsa Lindberg, vid avdelningen för regler och behörighet på Socialstyrelsen.

Det är geriatriska kliniken vid universitetssjukhuset i Huddinge som vill öppna en avdelning för utskrivningsklara patienter i väntan på att hemkommunen kan sköta omsorgen. Klinikledningen säger sig inte kunna rekrytera några sjuksköterskor till den tilltänkta avdelningen. Därmed måste medicinhantering och viss administration skötas av undersköterskor. Till skillnad från i kommunernas äldreomsorg får dessa uppgifter inte delegeras till undersköterskor. Därför söker klinikledningen dispens från Socialstyrelsens föreskrifter om personlig delegation för undersköterskor.

Enligt klinikens analyser ligger utskrivningsklara patienter kvar tre och en halv ”extra” vårddagar. Vi har sökt verksamhetschef Johan Lökk för en kommentar, utan att lyckas.

I brevet till Socialstyrelsen skriver han: ”Som ett led i att försöka lösa detta har det framkommit en tanke om att öppna en avdelning på sjukhuset enbart för utskrivningsklara patienter i väntan på kommunal omsorg.”

Kommunals ombudsman Liz Silke påpekar att det är viktigt med tydlighet när det gäller ett sådant här undantag från regelverket.

– Det får inte hastas över. Man kommer antagligen inte placera nyutexaminerade undersköterskor på en sådan avdelning.

Catharina Häggbom, ordförande vid Kommunals sektion Universitetssjukhuset, är inne på samma linje och tycker att det ska synas i lönekuvertet.

– Det här är antagligen ingen arbetsplats för nyutexaminerade undersköterskor. Ska man då kunna locka till sig erfarna undersköterskor så måste man nog erbjuda dem något extra.

Borde dessa undersköterskor få högre lön?

– Det är väl rimligt att ett större ansvar ska kunna ge högre lön, säger Catharina Häggbom.

Mellan 10 och 20 procent av vårdplatserna vid Geriatriska kliniken var 2014 och 2015 upptagna av patienter som varit utskrivningsklara och medicinskt färdigbehandlade.