1. För att hon skildrar dagsaktuella frågor för unga i ett land och ett samhälle som vänt dem ryggen.

2. För att Silvia Avallone alltid står säker – från hennes omvälv­ande första roman ”Stål” till nya ”Marina Bellezza”. I ”Stål” exponerade tonåringarna Anna och Francesca sina nykläckta kroppar i skuggan av ett stålverk på dekis. 2000-talet hade bara börjat. I ”Marina Bellezza” är den ekonomiska krisen ett faktum. Romanen kretsar kring val, och hur de skiljer sig åt beroende av vilka vi är och vilken bakgrund vi har.

3. För att få svar på frågan om hur man påverkas av att leva och växa upp i ett helt Berlusconifierat land som Italien. Ett land där makt och korruption går hand i hand och där en vacker yta kan växlas in till ett framgångskapital om du använder det rätt.

4. För att Silvia Avallone aldrig viker från maktperspektivet, även om det kanske skiftar och vacklar. Det handlar lika mycket om makten i sexualiteten som i ekonomi och politik.

5. För att hon har en ändlös solidaritet med sina roman­karaktärer. Oavsett vad de tar sig till.

6. För att hon vidgar vår blick på Italien. Hon ger oss inte Spanska trappan och Toscanas böljande kullar. Vi får stålverk, gigantiska hyreskaserner på via Stalingrado och avbefolkad landsbygd.

7. För att det också ger tillfälle att tipsa om den aktuella italienska tv-serien ”1992” som ger en dramatiserad bakgrund till Berlusconieran i italienskt liv. Genom sex olika karaktärer (snygga tjejen som vill till tv till vilket pris som helst, politikern i Lega Nord, rika arvtagerskan, pr-geniet, unga killen på åklagarmyndigheten etc) skildras lust, korruption, politik och maktspel. Extremt sevärt.