– Det är lite tråkigt att det blir två män i toppen. Men det är en person som jag känner till väl och som är en stabil facklig representant, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Sedan tidigare är det klart att italienaren Luca Visenti föreslås ta över generalsekreterarposten efter fransyskan Bernadette Segol.

Försökte svenska LO driva på under styrelsemötet att man skulle föreslå en kvinnlig ordförande i stället?

– Det hade varit att stångas mot saker som inte går att förändra men vi drev det hårt i våras och hade tre olika förslag på kvinnliga kandidater säger Thorwaldsson.

Mötet antog också ett kompromissförslag från LO och Thorwaldsson när det gäller synen på minimilöner kontra kollektivavtalsmodeller.

Europafacket kommer inte driva på för europeiska minimilöner, för länder som har en annan modell. Det är huvuddragen i förslaget, som slutgiltigt ska antas vid kongressen. Italien har fortfarande möjlighet att sätta käppar i hjulet för kompromissen, men enligt LO-basen är det osannolikt att det blir så.

– Det hade varit olyckligt för oss om Europafacket skulle säga att vi ska ha europeiska minimilöner. Nu friskrivs vi som har kollektivavtalsmodeller kan man säga.

Under den kommande kongressperioden på fyra år, 2015-2019, blir Europafackets viktigaste fråga att få till stånd förändringar av utstationeringsdirektivet, anser Karl-Petter Thorwaldsson. Direktivet som handlar om villkoren när utländsk arbetskraft tillfälligt jobbar i ett annat EU-land, har delat upp rika och fattigare EU-länder på ett farligt sätt, menar Thorwaldsson.

– Får man inte till stånd en förändring blir hela EU-projektet negativt. Och detta är en jättefråga hos gemene man. Det räcker med att kliva i närmsta taxi för att förstå det, men det syns inte så mycket i den politiska debatten.