Den hemliga trädgården

Faktabok av Ronny Ambjörnsson
(Albert Bonniers)

 
Idéhistorikern Ronny Ambjörnsson har skrivit en bok om tankar och idéer om trädgårdar. Här samsas allt från historiska referenser till hans barndomsminnen från koloniträdgården och litteraturens trädgårdar. Att odla sin trädgård används ju som metafor för lärande och han sätter onekligen igång läsarens hjärna för fortsatta drömmar och fantasier om vad en trädgård är och kan vara.
Catarina Berglund

 

Män förklarar saker för mig

Essäer av Rebecca Solnit
(Daidalos)

Amerikanska Rebecca Solnit har nästan nått klassikerstatus för sin essä om hur män ofta förklarar saker för kvinnor, även om de inte är kunniga i ämnet. Nästa text i samlingen handlar om mäns våld mot kvinnor, som enligt Solnit hänger ihop med det förra området – det handlar om makt och att tysta ned kvinnor. Obs: Du kan bli förbannad och kamplysten.
Cecilia Alstermark

 

Det riktiga landslaget

Debattbok av Moa Svan
(Leopard)

När du läser dessa rader avgörs samtidigt fotbolls-VM i Kanada. Alltså VM för ”det riktiga landslaget”, enligt Moa Svan. Hon är förbannad på att all uppmärksamhet och alla pengar går till ett mediokert herrlandslag, medan det framgångsrika damlandslaget fortfarande får slåss för att synas. En feministisk bok som gör en riktigt sugen på fotboll!
Johan Erlandsson

 

Lektioner i mord

Seriebok av Henrik Lange
(Kartago förlag)

Har du tillbringat en timme för länge i hängmattan med en förutsägbar deckare? Det har garanterat serietecknaren Lange också. I detta skrattframkallande och träffsäkra album prickar han in genrens alla schabloner: plastmuggen med kaffe, den whiskypimplande kriminalaren och den läskige obducenten. Snabbläst och kul.
Johan Erlandsson

 

Ebbe leker familj

Barnbok av Petra Nilsson och Johanna Arpiainen
(Vombat Förlag)

 
Ebbe och de andra femåringarna ska leka familj på förskolan. Men de är inte helt överens om hur en familj ser ut och det kommer olika bud: två mammor, en förälder, mamma-vecka och pappa-vecka. En lekfull bok om kärn- och stjärnfamiljsbarn som borde ingå i biblioteket på varje förskola.
Catarina Berglund

 

Jag stor du liten

Barnbok av Lilli L’Arronge
(Kabusa Böcker)

 
Ackompanjerade av de varma och inkännande bilderna förs vi genom bokens korta texter: ”du bil, jag buss, du kram, jag puss” eller ”jag stråle, du skvätt, du potta, jag toalett”. Den underfundiga tonen gör att boken fungerar inte bara för småbarnsåldern utan även upp i åldrarna då barnen förstår humorn i den.
Catarina Berglund

 

Visning pågår

Deckare av Sofie Sarenbrant
(Ponto pocket)

 
Sökandet efter det perfekta boendet har blivit en livsstil för många. Författaren använder sig på ett skickligt sätt av detta som fond till sin kriminalhistoria. En rik kvinnomisshandlare hittas mördad. Den mördade låg i skilsmässa och misstankarna riktas mot hustrun. Polisen Emma plågas av graviditets­illamående och försöker lösa brottet.
Susanna Lundell

 

Efter Ekot

Roman av Olivia Bergdahl
(Ordfront)

Fanny har ett extraordinärt minne för fakta och siffror. Hon vet nästan allt om världen, men det hjälper henne inte från att slukas upp av en destruktiv relation. Kvinnomisshandel har skildrats förr, men poeten Oliva Bergdahl gör det på ett alldeles eget sätt i sin romandebut. Den utspelar sig på Göteborgs krogar, i Sams lägenhet och i mormors hus på landet.
Elin Steen