Idén är briljant. Samantha Ellis, brittisk pjäsförfattare, gör en omläsning av de romaner som präglat hennes liv och skriver om hur dess hjältinnor influerat henne. På gott och ont. De har fått henne att börja skriva (”Anne på Grönkulla”) men också att dras till fel sorts män (”Svindlande höjder”). En del böcker håller inte längre, andra är lika bra i dag. Särskilt intressant är Ellis jämförande analys av ”Jane Eyre” och ”Svindlande höjder” och i vilken av romanerna den riktiga hjältinnan egentligen finns. Parallellt skriver Ellis sin egen biografi, om uppväxten i London med judisk-irakiska föräldrar. Om att ha rötter någon annanstans, att söka gud, bli kär, bli singel och börja en karriär som dramatiker.

Ibland blir jag lite trött av all namedropping. Samtidigt är det här en utmärkt guide till böcker jag önskar att jag hade läst, min läslista för sommaren växer ordentligt.