De tio värsta länderna i ITUC:s årliga redovisning har egentligen bara det gemensamt att de är diktaturer, annars finns de i alla världsdelar och är både högerstyrda, som Guteamala, och vänsterstyrda, som Kina. Ska man skönja en tendens så ser man en övervikt av arabstater. På listan med de tio värstingarna finns Egypten, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Thailand finns inte med på listan med de tio farligaste länderna, men ligger precis snäppet under. Framför allt handlar det om migrantarbetare som kommer från andra länder för att jobba i turistlandet. De utses för hård exploatering i hemmen, jordbruken, på fabriker och på fiskebåtar.

Det är alltså ITUC, som står får International Trade Union Confederation, som gör sammanställningen och man konstaterar en viss försämring gentemot tidigare år:

◗ I 44 länder har arbetare gripits när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer. Året innan var siffran 35.

◗ I 73 länder har arbetare sparkats eller avstängts från sina jobb för att de försökt förhandla fram bättre villkor. En ökning från 53 länder året innan.

I minst 11 länder har det skett mord på fackliga ledare och precis som tidigare år är det Colombia som är värst där: 22 personer mördades 2014 för att de organiserade sig fackligt.

De tio värstingländerna, alla med rankingsiffran 5

Vitryssland

Kina

Colombia

Egypten

Guatemala

Pakistan

Qatar

Saudiarabien

Swaziland

Förenade arabemiraten

 

Det här kan du göra

◗ Delta i fackliga solidaritetskampanjer, lättast genom att skriva under protestbrev på sajten www.labourstart.org

◗ Handla fairtrade. Då garanteras de anställda rimliga löner och bättre villkor. Läs mer på www.fairtade.se

◗ Försök res mer medvetet. Läs mer på www.schystresande.se

Källa: Union to union