I förra veckan lade de fyra allianspartierna fram ett så kallat tillkännagivande i Finansutskottet. Det innehöll ett förslag på en ny utredning om vinster i välfärden, som ska ersätta den som regeringen tillsatte i mars. För att få stöd för förslaget behövde de få med sig Sverigedemokraterna. I dag är det dags att rösta, och på morgonen meddelade Sverigedemokraterna att de kommer att rösta för alliansens förslag. De menar att Vänsterpartiets politik har fått för stort genomslag i regeringens utredning och att det är för stort fokus på att begränsa vinster.

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, till Ekot.

Men tillkännagivandet från riksdagen får troligen små konsekvenser för regeringens utredning, som bland annat ska undersöka hur man kan reglera så att skattepengar stannar kvar i verksamheterna. Regeringen har ingen skyldighet att ta hänsyn till tillkännagivanden. Civilminister Ardalan Shekarabis pressekreterare Peter Skeppström säger till Kommunalarbetaren att de inte kommer att stryka något ur utredningen.

– Men att vidga, lägga till direktiv, det har vi inte bromsat för på något sätt, säger Peter Skeppström.

Så det kan bli fråga om tilläggsdirektiv?

– Ja. Vi har ingen anledning att inte lyssna om det finns de som vill diskutera kvalitet. Vi har pratat kvalitet sedan dag ett, vi ska utreda detta och vi har inget emot tilläggsdirektiv. Men det hade väl varit vettigare att sätta sig med oss och prata än att ta det den här vägen, säger Peter Skeppström.

När utredningen väl är klar under 2016 måste regeringen hitta stöd över blockgränsen för att få igenom eventuella förslag i riksdagen.