– Det är upprörande, säger barnskötaren Anna-Lena Johansson i Ödeshög.

Genom åren har det visat sig att grannkommuner ofta pratar ihop sig när det gäller löner och lönesättning. Detta gäller inte kommunerna Boxholm och Ödeshög i södra Östergötland. Där har löneskillnaderna varit stora länge. 2010 hade Boxholm allra högst barnskötarlöner, enligt Kommunalarbetarens undersökning och Ödeshög bland de sämre. I år när KA på nytt granskar löneskillnaderna hittar vi Ödeshög på 289:e plats av de 290 kommun­erna, medan Boxholm inte är högst men bland de 25 bästa kommunerna vad gäller medellön för barnskötare. Och ändå är det ett så litet avstånd.

– En outbildad barnskötare i Boxholm tjänar mer än en utbildad barnskötare i Ödeshög, konstaterar Helene Svanström, som är sektionsansvarig på Kommunals fackexpedition i Boxholm.

På Dalens förskola i utkanten av Boxholm leker barnen på den stora gården utan­för. Det är varmt, solen nästan gassar. Här är en majoritet av personalen barnskötare. Jag frågar Marianne Anders­son, med dryga 25 år i yrket, om inte barn­skötare från Ödeshög brukar söka sig hit till Boxholm, där löneläget är så mycket högre.

– Nej, det finns inga jobb egentligen för barnskötare i dag, säger hon, och syftar på att de allra flesta kommuner strävar efter att de anställda i förskolan ska vara förskollärare.

Inne i personalrummet samsas papper med kylskåp och pärmar. När vi sitter och pratar knackar det på dörren. Alexandra som är förskollärare ska bara smita in och ta sin matlåda.

Vad tjänar du? frågar Marianne och de andra barnskötarna vi pratar med.

– 25 800,  jag fick upp lönen när jag bytte hit för nåt år sen, berättar Alexandra.

Alla de som sitter i soffan framför mig, fyra barnskötare, har samma lön, 24 495 kronor efter årets lönerevision. Boxholm är en av de få kommuner i landet som ännu inte infört individuella löner för Kommunals medlemmar.

Så det skiljer alltså inte mer än en dryg tusenlapp mellan barnskötarna med lönestegar och en förskollärare med individuell lön.

Rapsen blommar för fullt på fälten i Östergötland nu i början av maj. Den 46 kilometer långa resan från Boxholm till Ödeshög är så här års en färgkavalkad i grönt, gult och ljusblått. De dryga 2 500 kronorna som skiljer i lön skulle grovt räknat räcka till 25 sådana här resor tur och retur, i bensinkostnad med Sveriges vanligaste personbil.

Förskolan Skeppet i Ödeshög liknar minst av allt ett skepp. Det känns mer som att gå in i en myndighet när man går igenom entrén. Det är ett stort, fyrkantigt flerfamiljshus som gjorts om till en jätteförskola med nio avdelningar. Barnskötaren Johanna Karlsson tar emot vid ingången, och får med sig kollegorna Klara Nygren och Anna-Lena Johansson på lite löneprat med Kommunalarbetaren i förskolans restaurang. Löneskillnaderna känner de till sedan tidigare, men blir ändå upprörda av att få det så här svart på vitt.

– Jag tjänar 22 200 (efter årets löne­revision) och jag har jobbat sen 2000, säger Johanna Karlsson med en suck.

Kollegan Anna-Lena springer och frågar en av förskollärarna vad hon tjänar. 26 200 blir svaret. Här tycks gapet mellan de två yrkesgrupperna alltså vara större.

Borde ni inte söka jobb i Boxholm i stället? Det är ändå så nära?

– Att flytta skulle absolut kunna vara ett alternativ, men man vill inte bli vikarie igen, säger Anna-Lena Johansson.

Ödeshögs kommun har kommit med ett flott erbjudande. Inte alla, men några av barnskötarna kan få läsa till förskollärare på deltid. Det skulle ta tre år. En av dem som är intresserade är Johanna Karlsson.

– Lönen är ju en del av det som triggar en att läsa till förskollärare, säger hon.

Inne i ett av de just nu barntomma lek­rummen på förskolan, slår sig Johanna och hennes kollegor ner en stund i soffan. Både hon och Klara Nygren har t-shirts med en logga på, föreställande ett skepp och texten Förskolan Skeppet.

Här ligger i alla fall Ödeshög steget före Boxholm.

Förutom t-shirtsen har för­skole­personalen i Ödeshög också arbetskläder för utomhusbruk, även om jackan är väl tunn, enligt Johanna.

I Boxholm har det inte blivit några arbets­kläder. Ännu. Men facket driver frågan hårt.