Det var i början på maj som en hallonparfait orsakade att våldsamt magsjukeutbrott bland de gamla på ett äldreboende i småländska Ljungby. Flera fick föras till sjukhus och tre av de boende avled. Även de som tog hand om de boende blev sjuka – hela 55 ur personalen drabbades, skriver Smålänningen. Totalt blev ett 70-tal personer sjuka.

Hallonen visade sig innehålla så kallat norovirus. Om hallonen hade kokats så hade smittan undvikits. Kommunen har konstaterat att det saknades rutiner för att koka frysta bär. Därför anser socialnämndens ordförande Margareta Lundblad (V) att de i personalen som blev sjuka bör slippa karensdagen.

– Någon var ju tvingen att vårda de sjuka och det är svårt att skydda sig från en så aggressiv smitta. Nu tvingas de anställda dessutom betala för att de blivit sjuka när det är arbetsgivaren som har orsakat sjukdomen. Det är horribelt, säger Margareta Lundblad till Smålänningen.

Ärendet har på Margareta Lundblads initiativ nu diskuterats i Socialnämnden. Men det är oklart om de anställda kommer att slippa karensdagen eller inte.

– Kommunen har många anställda som kan råka ut för incidenter av liknande slag. Vi anser att det här är en mer övergripande personalpolitisk fråga som bör diskuteras i personal- och arbetsmarknadsutskottet, säger Bo Ederström (M), ordförande i socialnämnden i Ljungby, till Smålänningen.

Personal- och arbetsmarknadsutskottets vice ordförande Marie Åberg Johansson säger till Smålänningen att frågan kommer att tas upp där, men att det inte går att lova något.