Utbildningsföretaget Miroi, som bedriver bland annat undersköterskeutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen, kritiseras för sin utbildning i Uppsala. Det rapporterar SVT Uppsala. Kritiken handlar bland annat om att det saknas lärare.

– Det är kaos just nu, vi har ingen lärare, personalen sitter i möten men vi elever får inga tydliga besked om vad som händer, säger Malin Björk, som studerar på utbildningen, till SVT.

Kritiken handlar också om att lärarna inte har tillräckliga kunskaper.

– Det är många lärare som inte har något hum om ämnena som vi läser, säger Branka Jankowska, också student på utbildningen, till SVT.

Sedan i höstas har det kommit in flera klagomål till Arbetsförmedlingen om företaget. Förutom kritiken mot lärarnärvaron och lärarnas kunskaper, skriver elever också att de känner sig kränkta och diskriminerade av Mirois personal. De som SVT pratat med är också väldigt kritiska mot Arbetsförmedlingen, eftersom det är en utbildning som de måste gå på och rapportera närvaron till Arbetsförmedlingen.

Akademiska sjukhuset i Uppsala tar inte emot elever från utbildningen eftersom den saknar rätt licensiering och inte erbjuder den akutsjukvårdkurs som sjukhuset vill ha.

Nu granskar Arbetsförmedlingen Miroi.

– Jag vill inte försvara att den här utbildningen blivit sämre än vad vi hoppats på och att leverantören inte lever upp till det vi har beställt, säger Erland Fischer, chef på Arbetsförmedlingen i Uppsala, till SVT.

Just nu går 75 personer undersköterskeutbildningen i Uppsala. Men Miroi har verksamhet över hela landet och är en av de största utbildningsföretag som Arbetsförmedlingen anlitar. Totalt har företaget över 800 anställda.

Rektorn för Miroi i Uppsala, Christer Allestad, säger till SVT att de följer skollagen och har betygsatt eleverna korrekt, men att det däremot varit en del problem med att lärarna inte varit på plats.

– Jag vet att Miroi i Uppsala har haft väldigt hög läraromsättning. Det har inte varit bra för någon part. Det är jätteallvarlig kritik som eleverna lyfter och jag tar den på största allvar, säger Christer Allestad, till SVT.

Det är inte första gången som Miroi kritiseras för sin verksamhet. Sommaren 2014 skrev Vestmanlands läns tidning att undersköterskestudenter riktade kritik mot företaget, bland annat för att det saknades lärare, information och studieplaner. Och 2013 rapporterade både SVT och Sveriges Radio att deltagare i Mirois jobbcoachningsverksamhet var kritiska mot företaget, bland annat för att verksamheten som erbjöds mest gick ut på ”meningslös förvaring.