– Det kan vara så att vi är tre personer som ska ta hand om 27 gamla här på avdelningen. Och då har vi flera demenssjuka fast vi inte borde ha det eftersom det är fullt på demensavdelningarna. Jag hinner aldrig prata med dem jag tar hand om. När någon är borta sätts det sällan in vikarier, säger undersköterskan Sanna Petersson, som arbetar på äldreboendet Bergvattengården.

Hon känner stressen i kroppen.

– Det brusar i huvudet och jag glömmer saker. Ibland kommer jag på att jag snäser till de gamla fast jag inte vill. Jag känner ju själv att jag gör ett dåligt jobb.

Hon är långt ifrån ensam om att känna så. Sjukskrivningstalen i Doroteas äldre­omsorg är bland de högsta i Sverige. Sanna Petersson är arbetsplatsombud och har flera gånger skrivit till kommunledningen om behovet av att anställa fler. Frågan är var pengarna ska tas.

Dorotea kommun har 2 700 invånare och är Sveriges fjärde minsta kommun. En tredjedel av dem som bor där är över 65 år gamla. Under de senaste åren har budgeten för verksamheten i socialförvaltningen legat still. Ordföranden för Kommunals sektion i Dorotea, Christina Sandquist, är bekymrad men ser ändå positivt på framtiden.

– Arbetsmiljön är kaos. Man får nästan ont i magen när man går till jobbet. Men det kan inte bli sämre nu. Det måste vända. Man måste börja lyssna på personalen och det bästa vore om staten går in och betalar äldreomsorgen, säger hon.