SVT Nyheter har i en rad inslag granskat ambulanssjukvården. Bland annat har man rapporterat om att det tar längre tid idag att få hjälp vid livshotande tillstånd. Anställda vittnar om en pressad arbetssituation.

– De sista åren har det märkts att vi har haft mer att göra. Vi sitter i bilarna mer och det blir oregelbundet. Man vet inte när man kan få något i sig – vid lunchtid eller äter jag lunch vid halv fem, berättar Tomas Löf, ambulanssjuksköterska i Gävle för SVT.

Varför antalet uttryckningar blir fler vet man inte. En teori är att allmänheten oftare kräver att en ambulans ska rycka ut. En annan förklaring som det pratas om i branschen är att SOS Alarm skickar ut fler ambulanser än vad som är nödvändigt av rädsla för ett nytt ”Emil-fall”. För fem år sedan nekades 23-årige Emil Linnell ambulans av SOS Alarm och hittades sedan död i sin lägenhet i Stockholm.

Både Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Föreningen för ledningsansvariga inom ambulanssjukvården kräver en nationell samordning av ambulanssjukvården och kvalitetsuppföljning av det jobb som utförs i ambulansen, rapporterar SVT.