Sirpa Rissanen är delägare i Lugn & Ro och den som haft ansvar för kunder och bemanning. Hon säger att ingen har gett medicin utan delegering. Hon förnekar också att hon skulle ha pressat sjuksköterskor att ge delegering.

– Jag är stenhård när det gäller delegeringar. Ingen får göra någonting som de inte har fått delegering till, säger Sirpa Rissanen.

Enligt henne stämmer det inte heller att personal tvingas jobba när de är sjuka.

Däremot erkänner företaget att man ska hjälpa till att hitta en ersättare om man blir sjuk. Roger Svensson är vd för Lugn & Ro och säger att de anställda jobbar i team där de tillsammans lägger upp scheman.

– Man kanske kan lyfta telefonluren om man har ont i halsen och ringa till en kollega och fråga kan du ta mitt pass i morgon, säger Roger Svensson.

Det är väl arbetsgivarens ansvar?

– Vi tycker att teamet tar hand om det. Har man en bra relation så är det inget problem att ringa en kollega. Har man en dålig relation och inte ställer upp när andra är sjuka, då får man problem, säger Roger Svensson.

Av de cirka 25 anställda i hemtjänsten är tre stycken undersköterskor. Roger Svensson tycker inte att det är ett problem.

– Det kan ju vara vårdbiträden och de kan ha jobbat väldigt länge i hemtjänsten i andra verksamheter. Det är en lämplighetsbedömning man gör.

Men väldigt många är unga utan erfarenhet?

– Det är väl bra att man tar in unga personer så att de ska lära sig hur man arbetar med äldre, säger Roger Svensson. 

Angående att Lia berättat att hon erbjöds att börja fakturera Lugn & Ro för att kunna fortsätta jobba för mycket, säger han att det handlade om att de satte stopp.

– Vi sa att om du vill jobba så här mycket så får du i sådana fall skapa något eget team och göra det i någon egen firma, säger Roger Svensson.

Det är väl ni som är ansvariga för hur mycket hon jobbar?

– Vi ser inte alltid vad all personal gör, eftersom de lägger sina scheman själva. Ibland tar de på sig lite för många brukare. Det är först när månaden är slut som vi ser hur mycket de har jobbat.

Två personer som KA har varit i kontakt med har hört av sig till kommunen och framfört klagomål på Lugn & Ro.

Britt Stålhandske är chef för beställaravdelningen på Norrtälje kommun. Hon känner inte till att det har kommit indikationer på att Lugn & Ro inte följer avtalet, och hon vet inte vad som har hänt med klagomålen. Men snart ska samtliga av kommunens hemtjänstföretag följas upp och då ska också Lugn & Ro granskas.

– Alla utförarna har ju att följa sina avtal och de lagar och föreskrifter som gäller. Det är klart att vi nu kommer ha en dialog med den här utföraren, säger Britt Stålhandske.

Samtidigt menar hon att flera av problemen är arbetsgivarfrågor som kommunen inte lägger sig i.

När KA för några veckor sedan började ställa frågor om Lugn & Ro till Norrtälje kommun så inledde de genast en granskning om just delegeringen. Då hittades inga fel.