– Det är väl positivt att vi ligger högt men inget vi kan slå oss till ro med, säger undersköterskan Gun-Inger Morin, som även jobbar fackligt.

Gun-Inger Morin är undersköterska på akuten vid Sundsvalls sjukhus. Hon har jobbat ”jättelänge” som hon uttrycker det och tjänar över medellönen i landstinget Västernorrland. Hon tror att en del av förklaringen till löneläget är att landstinget Västernorrland sagt upp många undersköterskor. De som blivit kvar är de äldre med högre löner.

Enligt landstingets förhandlingschef, Gun-Britt Hägglund Strand, har Kommunals centrala avtal ”fallit bättre ut” än för övriga grupper på senare år.

– Vi har inte gett något utöver de centrala avtalen, säger hon.

Jan-Olov Lampinen, ordför­ande i Kommunals landstingssektion, är medveten om att landstinget Västernorrland ligger högt men säger samtidigt att det också finns grupper som släpar efter.

– Det finns fast anställda som ligger på löner som är 20 600 kronor/månaden. Det tycker vi är lågt, säger han.

– Man kan aldrig vara nöjd med lönerna.

Även bland barnsköterskor är löneläget högst i Västernorrland. Om man sammanväger alla de åtta vanligaste kommunalaryrkena i landstingen, hamnar Västernorrland på andra plats, efter Region Östergötland, där höga löner för ett fåtal individer i vissa yrken får genomslag i statistiken. En annan förklaring är att de har betydligt fler undersköterskor med höga löner än Västernorrland vilket höjer den totala medellönen.

Landstinget Västernorrland har ett mer ”jämnhögt” löneläge med topp 5-placeringar i sju av de åtta yrkena.