Fantastisk läsning för den som vill veta mer om andra världskriget sett ur en briljant skribent och klok tvåbarnsmammas perspektiv. Astrid Lindgren är förvånansvärt väl insatt i det politiska läget i samtliga länder som drabbas av kriget.

Storheten i det hon skriver ligger i detaljerna. I beskrivningen av ransoneringen av kaffe och socker, av funderingar kring att hon är glad över att familjen har mat, i beskrivningen av avskyn över de tyska tågen genom Sverige och över de fruktansvärda övergrepp som judarna utsetts för.

Boken är full av tidningsklipp och avskrifter från brev hon läst under din tid vid säkerhetstjänstens hemliga brevcensur. Hur många andra 30-åriga tvåbarnsmammor klippte och klistrade ihop något liknande under samma tid. Hennes dotter trodde som barn att alla mammor gjorde det, i dag vet både hon och vi att detta är unikt.