Vad gör ett kulturombud?

– Man ser till att dagen får ett innehåll, dels att ge känslan av att ha något att se fram emot för de äldre och dels att försöka hitta något som alla tycker om. Om någon har en annorlunda hobby ska man försöka fånga upp det. Många av kulturombuden jobbar även på avdelning med vård och gör detta vid sidan om. Men min tjänst blev ändrad i november så jag jobbar tre dagar med bara aktiviteter på Kärsdala äldreboende. Övrig tid jobbar jag som undersköterska. Det är toppen!

Vad har ni för aktiviteter?

– Vi har tänkt att i slutet av maj åka på jazz- och bluesdagar i Huddinge med ett gäng och personal. Vi har pyssel, promenader, tipsrundor, bakning och kafé. Förra året gjorde vi semesterresor till Norrtälje och sov över och åt tillsammans. I år ska vi satsa på endagsutflykter. Unga Klara har varit här och intervjuat äldre för de ska sätta upp en teaterföreställning som vänder sig till barn och äldre. Så dit ska vi få en inbjudan.

Ni som blivit kulturombud har fått tolv timmars utbildning, vad har ni lärt er?

– Jag tycker att det handlade om att få igång oss, att få inspiration. När man sitter ett gäng och pratar så blir man peppade av varandra. Vi skulle till exempel måla ett träd och man märkte vilken annorlunda stämning det blev när alla tog en pensel i handen. Det blir positiva vibbar i luften när man får använda sin kreativitet.

Hur ser ditt eget kulturintresse ut?

– Jag tycker själv om att måla, läsa och sjunga. Mycket av det jag försöker sprida här tycker jag om att göra själv. Jag känner att jag ger de äldre någonting och samtidigt ger de tillbaka så mycket. Det är kul att göra något så att deras dag blir så rolig som möjligt.