”Jag blir förbannad när jag ser vad som händer”
Under april månad har tusentals flyktingar drunknat i Medelhavet.
– Jag blir förbannad när jag ser vad som händer. Det här är en humanitär katastrof som ledarna i Europa alltför länge har blundat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal och de europeiska facken i EPSU.
Nu kräver både hon och italienska fackförbundet CGIL lagliga vägar för invandring till Europa.
Sally Kane. |
Förra året drunknade 3419 flyktingar på Medelhavet på väg till Europa. I år kan de bli ännu fler. Trots att det bara gått fyra månader på 2015 uppskattar Italienska myndigheter att över 1500 barn, kvinnor och män redan har dött. För många av dem var målet att få arbete i Europa och de europeiska fackförbunden har engagerat sig i frågan.
EPSU är ett fackförbund på Europanivå med medlemsförbund inom offentlig sektor från hela Europa. Just nu arbetar de aktivt för att påverka ledare både nationellt och på EU-nivå.
– Det måste finnas lagliga vägar in till Europa. De europeiska länderna måste dela på ansvaret och finansieringen av flyktingmottagandet. Det kan inte vara upp till ett fåtal länder att stå för det. Vi måste påverka våra ledare att inta den hållningen, säger Annelie Nordström.
Ett av medlemsförbundet är det Italienska fackförbundet CGIL. De har på nära håll sett utvecklingen med fler flyktingar från krisområden som tar stora risker för att fly.
– Vi måste skilja på dem som kommer av ekonomiska skäl och de som flyr våld och krig. Asylsökande skyddas av internationell rätt. Det måste finnas lagliga sätt för dem att komma till Europa och Italien för att undvika riskerna de utsätter sig för när de tar sig hit, säger Sally Kane, nationell samordnare för CGILs arbete med invandringspolitik.
Svårigheterna att ta sig till Europa lagligt öppnar också för dåliga villkor på arbetsmarknaden.
Korush Danesh. |
– I Italien är det många av lantarbetarna i framförallt södra delarna av landet som lever under slavliknande villkor. De är här utan tillstånd och har inget val. Arbetsgivarna styr hela deras liv. Problemen finns också inom branscher som restaurant och byggsektorn, säger Sally Kane.
Trots de främlingsfientliga stämningarna i Italien menar hon och hennes kollega Korush Danesh, CGILs talesman i migrationsfrågor, att det är självklart att fackförbundet arbetar med de här frågorna.
– Accepterar vi olika villkor på arbetsmarknaden för olika människor, så innebär det sämre villkor för alla på sikt, säger Korush Danesh.
Detta är EPSU
- EPSU är en sammanslutning av 267 fackförbund verksamma inom offentlig sektor. Alla är från Europeiska länder (både de som är och inte är medlemmar i EU).